israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

President Rivlin en de Duitse president Steinmeier bezochten het graf van David Ben-Gurion


President Rivlin en de Duitse president Steinmeier bij het graf van David Ben Gurion en zijn vrouw Paula. Foto Koby Gideon (GPO)


President Rivlin en zijn Duitse collega Steinmeier bezochten vrijdag het graf van Ben Gurion en zijn vrouw Paula, in Sde Boker in het hart van de Negev in het Ben-Gurion's Tomb National Park, en legden een krans op zijn graf, voordat ze onder het genot van een kopje koffie uitkeken over het woestijnlandschap.


Daarna bezochten beide presidenten het Jacob Blaustein Institute for Desert Research waar ze werden ontvangen door professor Daniel Haimovich, voorzitter van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, en door professor Noam Weisbrod, directeur van het Blaustein Instituut, en kregen een rondleiding over de campus van Sde Boker.


De twee diplomaten werden geïnformeerd over tientallen onderzoeken die de universiteit uitvoert op het gebied van woestijnvorming (het proces waarbij vruchtbare grond onvruchtbaar wordt), duurzaamheid en klimaatverandering.


Ook hadden ze een ontmoeting met de afgestudeerde studenten Rene Sturm en Muhammed, uit Duitsland en Gaza, die uitleg gaven over de energieconversie en waterzuiveringssystemen die kunnen leiden tot een duurzamer leven.


Na afloop van hun rondleiding door de verschillende laboratoria proefden Rivlin en Steinmeier wijn gemaakt van een experimentele wijngaard in het Franse Instituut voor Landbouw en Biotechnologie van Continenten en leerden ze over de verbanden tussen klimaatverandering en de kwaliteit van wijn. Ze kregen te horen hoe Israël een model is geworden voor andere landen die lijden onder klimaatverandering en hun impact op de voedselzekerheid.


Professor Haimovich erkende het aandeel van Duitsland in de wetenschappelijke onderzoeksinstellingen van Israël en zei: "Al 21 jaar geleden, voordat de concepten 'duurzaamheid' of 'klimaatverandering' over de hele wereld bekend werden, realiseerde de Duitse regering zich dat onderzoek naar water, woestijnlandbouw en energie , uitgevoerd aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, noodzakelijk was voor de toekomst van de wereld."


"Destijds gaf Duitsland ons een lening (die we terugbetalen!) waarmee we de wonderbaarlijke vermogens konden opbouwen die je hier zag en onderzoek vanuit beide werelden konden doen. Om te begrijpen hoe belangrijk deze studies zijn, hebben we voor vandaag een weer dat laat zien hoezeer de wereld aan het opwarmen is!', besloot hij tegen president Steinmeier.


"Ons partnerschap met Duitsland is een partnerschap voor het leven, van het creëren van kennissen tussen meisjes en jongeren in Israël en Duitsland en van talloze samenwerkingen in de wetenschap, de academische wereld, de cultuur en het bedrijfsleven, voor de vooruitgang van onze twee naties en voor de hele wereld," zei president Rivlin tijdens de tour. "Ik ben erg blij dat ik de kans krijg om samen met mijn vriend, de president van Duitsland, te onze gemeenschappelijke en prachtige kenniscentra te bezoeken."


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws