top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Rivlin en de Duitse president Steinmeier legden kransen in Yad Vashem


President Rivlin en de Duitse President Dr. Frank-Walter Steinmeier in de Hall of Remembrance in Yad Vashem. Foto Koby Gideon (GPO)


De president van Israël Reuven Rivlin en president Dr. Frank-Walter Steinmeier van Duitsland hebben vandaag, donderdag, een krans gelegd bij het graf van Binyamin Ze'ev Herzl, de visionair van de staat Israël, vergezeld van waarnemend voorzitter van de World Zionist Organization Yaakov Haguel. De Duitse president is op een tweedaags bezoek om afscheid te nemen van zijn vriend Rivlin die volgende week aftreedt.


De twee presidenten namen daarna deel aan een kransleggingsceremonie in de Hall of Remembrance in Yad Vashem. Ze bezochten ook de fototentoonstelling Flashes of Memory en hoorden over een aantal artefacten uit het Holocaust-tijdperk die bewaard zullen worden in het David en Fela Shapell Family Collections Center die op dit moment wordt gebouwd.


Onder de tentoongestelde voorwerpen bevinden zich de dagboeken van Alfred Zielony, geschreven in het getto van Warschau, en van Rywka Lipszyc, geschreven in Auschwitz. Zielony overleefde de Holocaust. Zijn dagboek werd beschadigd door vuur en water, maar het heeft het ook overleefd en is door zijn familie naar Yad Vashem gestuurd. Het dagboek van Lipszyc, geschreven toen ze 14 jaar oud was, werd gevonden bij de crematoria in Birkenau door een arts van het Rode Leger.


Lipszyc, uit Lodz, bereikte Bergen Belsen uitgeput en ziek na een dodenmars en stierf enkele maanden na de bevrijding in een geallieerde ziekenhuis. Zeer weinig dagboeken van Joden uit Warschau en Auschwitz hebben de Holocaust overleefd. Ze zijn gerestaureerd in de werkplaatsen van Yad Vashem en zullen in het nieuwe centrum worden bewaard.


De presidenten werden vergezeld door de voorzitter van de Yad Vashem-raad, rabbijn Meir Lau en waarnemend voorzitter van het Yad Vashem-directoraat Ronen Plot.34 weergaven2 opmerkingen

2件のコメント


Peter-Paul van Broekhuizen
Peter-Paul van Broekhuizen
2021年7月02日

Geweldig Joop dat je vrijwel alle dagen boven op.het nieuws zit.En voor nu shabbat shalom

いいね!
Joop Soesan
Joop Soesan
2021年7月02日
返信先

Dank voor het compliment. Shabbat shalom

いいね!
bottom of page