top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Rivlin hield een crisisconferentie met religieuze Joodse, moslim en christelijke leiders


President Reuven Rivlin ontmoet de religieuze leiders in Akko. Foto door Mark Neyman / GPO


Te midden van het toenemende geweld in gemengde Joodse en Arabische wijken in Israël, ontmoette president Reuven Rivlin de lokale leiders uit alle sectoren van de samenleving in Acre (Akko).


Tijdens de bijeenkomst, onder leiding van burgemeester Shimon Lankri, deden de geestelijken een gezamenlijke oproep om het geweld te beëindigen en de situatie in deze stad aan de noordkust te kalmeren, aldus ISRAEL21C.


Onder de aanwezigen waren de opperrabbijn Yosef Yashar van Akko; Sheikh Muhammad Zohara; Sheikh Yusef Abu Zarhar, de imam van de Sheikh-moskee Samir A'asi; Salim Najmi, een van de hoofden van de Waqf (islamitische religieuze autoriteit); Vader Andreas Bahus; Vader Bedrex Filosius; voormalig lid van Knesset Sheikh Abbas Zakhour; Boaz Amir, hoofd van de Akko Yeshivat Hesder; en Rabbi Ahikam Getz, hoofd van de premilitaire academie van Avner.


Ze vertelden de president over hun gedeelde bestaan ​​in Akko en over de uitdagingen van de afgelopen week.


“De structuur van het leven die we in Akko hebben gecreëerd, is uniek. De rabbijn van de stad en de sjeiks hebben hier speciale en belangrijke partnerschappen tot stand gebracht, ”zei Lankri. “Daarom is Akko tot bloei gekomen als nergens anders. Er is hier iets vreselijks gebeurd - nationalisme, criminaliteit, economisch terrorisme. We hadden niet kunnen voorspellen dat zoiets hier zou gebeuren, en ik ben er zeker van dat we het veel sneller kunnen overwinnen dan op andere plaatsen. "


Yashar noemde Elad Barzilai, een plaatselijke joodse onderwijzer die ernstig gewond raakte nadat hij was aangevallen door een bende. "We hebben hier drie vreselijke dagen gehad, en we zijn nog steeds getraumatiseerd," zei hij.


Tegelijkertijd voegde hij eraan toe: “Onze stad is een bijzondere plek waar we samen leven en de resultaten kunnen zien. Zoals de burgemeester zei, is er een probleem met criminaliteit, maar we zullen niet toestaan ​​dat het het gedeelde bestaan ​​in de stad aantast. We zijn er zeker van dat we met Gods hulp de zaken zo snel mogelijk weer normaal kunnen maken. "


Dit gevoel werd herhaald door Abu Zarhar. 'We zullen de rust terugbrengen in Akko. De mensen hier hebben heel hard gewerkt, veel geïnvesteerd in het stoppen van het geweld. Zoals de rabbijn zei, is Akko een plek waar je de rust en het samenleven voelt. "


Salim Najmi, een van de leiders van de Waqf Muslim Foundation in Akko, bedankte Lankri, "die hier geweldige dingen doet", en verklaarde dat veel van de gewelddadige gebeurtenissen in Akko "meer te wijten zijn aan criminelen dan aan de lokale bevolking. Alle mensen hier werken de klok rond. "


Najmi voegde eraan toe: 'We mogen niet vergeten dat we in dezelfde God geloven. We zijn allemaal kinderen van Abraham. We moeten, met alle problemen, kijken naar de halfvolle beker. "


Getz zei dat hij al zijn 46 jaar een leven van gedeeld bestaan ​​met de Arabische bevolking heeft geleid. In zijn flatgebouw wonen zes joodse gezinnen en twintig Arabische gezinnen.


'Ik ga niet slapen zonder de oproep van de muezzin,' zei Getz. "Mijn grootvader was rabbijn van de Klaagmuur en werd verwelkomd door elke verstandige Jeruzalemiet."


De gebeurtenissen van de afgelopen week, zei hij, behoorden tot de moeilijkste die hij zich kan herinneren sinds hij naar Akko was gekomen.


'Als we elke externe kracht toestaan ​​de boot te laten schommelen, kunnen we net zo goed onze winkel zwijgen. We moeten het stuur vasthouden. Als we het schip niet stabiel houden, verantwoordelijkheid nemen, zal Akko een teleurstelling worden, geen succes. We hebben allemaal iets te verliezen. Geweld kan geen optie zijn, nooit en voor niets. "


Rivlin benadrukte dat Israël “de thuisbasis is van ons allemaal, en wij beschermen ons huis”. Niet met knuppels en messen, niet met stenen en vuurwapens die vernietiging en ondergang zaaien, maar in de eerste plaats door de wet en de orde te handhaven, die de meest fundamentele garanties zijn voor persoonlijke veiligheid, voor het leven.


“Deze waarheid geeft niet alleen ons kracht, maar ook een groot deel van de bevolking, de gematigde meerderheid die in de staat Israël woont. We mogen niet toestaan ​​dat extremisten en aanjagers van onrust de toon zetten. We moeten ons niet laten leiden tot wanhoop en wanhoop. We moeten de wet en orde op straat agressief en compromisloos afdwingen, en tegelijkertijd onszelf eraan herinneren dat we hier al heel lang samenwonen. "


Rivlin zei dat het herstellen van vertrouwen tussen etnische groepen “diepgaand en alomvattend werk vereist, waar velen van ons al deel van uitmaken op het gebied van onderwijs, openbare informatie, handhaving, het investeren van middelen en het verkleinen van de kloof tussen ons. Maar in deze moeilijke tijd moeten we onze inspanningen nu richten op het kalmeren van de slechte winden die in onze straten zijn. "


Hij zei dat openbare leiders en in het bijzonder spirituele leiders verantwoordelijk zijn voor wat er in hun gemeenschappen gebeurt en voor het herstellen van de wet en orde.


“Het feit dat je hier vandaag bent, is een teken van je toewijding aan die missie, de existentiële taak van de Israëlische samenleving als geheel, en van gemengde steden in het bijzonder. Ik sta u bij in deze cruciale taak, ”besloot Rivlin.43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page