israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Isaac Herzog en zijn vrouw Michal Herzog Neve bezochten de Shalom-synagoge in Istanbul


Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog bezochten donderdagochtend de Neve Shalom-synagoge in Istanbul en ontmoetten vertegenwoordigers van de Turks-Joodse gemeenschap.


Tijdens hun bezoek werd de president verwelkomd in het heiligdom met het ceremoniële blazen op de sjofar's.De president bracht hulde aan de slachtoffers die in 1986 en 2003 zijn vermoord bij terreuraanslagen in de synagoge en stak een kaars ter nagedachtenis aan. Later deed de president mee met het zingen van een psalm en reciteerde hij een zegen over de Thora. President Herzog reciteerde ook kaddish (gebed voor de doden) voor zijn overleden moeder, voormalig First Lady Aura Herzog, die in januari overleed.


De president en de First Lady werden vergezeld door Hakham Bashi (opperrabbijn) Ishak Haleva, de Turkse vice-minister van Cultuur en Toerisme Ahmet Misbah Demircan, en de co-voorzitters van de Turks-Joodse gemeenschap Erol Kohen en Ishak Ibrahimzadeh, Israëlische Honorair Consul in İzmir Jak Eskinazi en Chabad gezant Rabbi Mendy Chitrik. De Neve Shalom-synagoge is de centrale en grootste Sefardische synagoge in Istanbul.


Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog begon zijn opmerkingen met te zeggen: “Mijn broeders en zusters, leden van de Joodse gemeenschap, mijn vrouw Michal en ik zijn verheugd u te ontmoeten en u te zegenen, zoals men doet na een lange tijd een vriend te hebben gezien: “Gezegend zijn u, Heer onze God, Koning van het Universum, die ons het leven heeft geschonken en ons heeft ondersteund, en ons in deze tijd heeft laten komen.'”


“Bij deze speciale gelegenheid wens ik, samen met u, te bidden voor de vrede van onze broeders en zusters in de Joodse gemeenschap van Oekraïne, en te bidden dat de Heilige, Gezegend zij Hij, hen beschermt en redt van moeite en ellende.”


De president voegde toe: “Zowel mijn vader als mijn grootvader herinnerden zich tijdens hun historische bezoeken de manier waarop Turkije zijn poorten en zijn hart opende voor de dochters en zonen van het Joodse volk, die hier vaste voet aan de grond kregen. De uit Spanje verdreven joden en de oudere joodse gemeenschap in Turkije integreerden in de Turkse samenleving en speelden een belangrijke rol bij het schrijven van de geschiedenis van het joodse volk. De auteur van de Shulchan Aruch Rabbi Yosef Caro, Doña Gracia Nasi, Rabbi Shlomo Alkabetz, de geleerde Moses Amon, die de lijfarts was van Sultan Suleiman de Grote, en een lange rij rabbijnen, dichters, wijzen, kooplieden, ondernemers, leiders – deze vertegenwoordigen allemaal slechts een deel van de geschiedenis van het Joodse volk hier in dit land.”

“Mijn broeders en zusters, alle Joden zijn verbonden door banden van wederzijdse verantwoordelijkheid en gedeeld lot; en jullie, leden van de Joodse gemeenschap in Turkije, zijn daar een prachtig voorbeeld van. Jullie zijn een symbool van wederzijdse verantwoordelijkheid, van traditie, van gemeenschap, tegenover alle uitdagingen. Ik weet dat de Joodse gemeenschap hier in Turkije, ook in deze synagoge, Neve Shalom, pijnlijke terreuraanslagen heeft meegemaakt. Helaas blijven overal ter wereld joodse scholen en synagogen, joodse winkels en bedrijven in het vizier van de haters. U hebt mijn steun en ik verwelkom de inzet van de autoriteiten voor het welzijn en de vrijheid van het Turkse jodendom.”


President Herzog vervolgde: “Gisteren ontmoette ik president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een historisch bezoek in Ankara. We hadden een goed, open en eerlijk gesprek. Tijdens onze ontmoeting vertelde ik hem hoe belangrijk de relatie tussen Israël en Turkije voor mij is. Ik vertelde hem dat ik geloof dat wij allemaal, de kinderen van alle religies in het Midden-Oosten, in vrede kunnen en moeten leven. Ik was blij van hem te horen dat hij het met mij eens is, en dat ook hij denkt dat regionale stabiliteit erg belangrijk is en dat we moeten versterken wat ons verenigt, wat alle religies en volkeren verenigt.

“We begrepen dat we allebei geloven dat we in dagen als deze, met de wind van oorlog en de verschrikkelijke tragedie in Oekraïne, het pad moeten bewandelen van het erfgoed van de kinderen van Abraham. Een erfenis van respect, tolerantie en vriendschap. Van een meedogenloze strijd tegen racisme, antisemitisme en haat tegen de ander.


“Onze wereld heeft meer vrede nodig en minder oorlogen, tragedies en veldslagen. In de woorden van het gebed: 'Moge Hij die vrede maakt in Zijn hoogten, vrede maken met ons en met heel Israël; en zeg: Amen.'”


92 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws