top of page
  • Barak Ravid

Primeur: Bibi stuurt topvertrouweling naar DC voor gesprekken over Biden's Saudische megadeal


Ron Dermer. Screenshot YouTube


Volgens drie Israëlische en Amerikaanse functionarissen stuurt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volgende week zijn naaste vertrouweling naar Washington voor besprekingen in het Witte Huis over de druk van de regering Biden op een megadeal met Saudi-Arabië die een normalisatieovereenkomst tussen Saoedi-Arabië en Israël zou kunnen omvatten, schrijft Barak Ravid in Axios.


Waarom het ertoe doet: Amerikaanse functionarissen hebben Axios eerder verteld dat de regering wil proberen haar diplomatieke initiatief met Saoedi-Arabië af te ronden voordat de presidentsverkiezingen de agenda van president Biden in beslag nemen. Details: Ron Dermer, de Israëlische minister voor strategische zaken, zal naar verwachting volgende week in Washington aankomen en op 17 augustus vergaderingen houden in het Witte Huis, aldus Israëlische en Amerikaanse functionarissen.

  • Dermer zal naar verwachting de Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, ontmoeten, evenals Biden's senior Midden-Oostenadviseur Brett McGurk en senior adviseur voor energie Amos Hochstein. De drie zijn de belangrijkste Amerikaanse functionarissen die de diplomatieke druk in Saoedi-Arabië leiden.

  • De functionarissen van het Witte Huis hebben Saoedi-Arabië de afgelopen twee weken twee keer bezocht en zullen naar verwachting Dermer informeren over hun gesprekken met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Achter de schermen: In zijn gesprek met president Biden vorige maand zei Netanyahu dat hij Dermer naar Washington wil sturen om een ​​plan te presenteren om een ​​mogelijk veiligheidsakkoord tussen de VS en Israël te bereiken .

  • Israëlische functionarissen zeiden dat Netanyahu en Dermer willen dat deze veiligheidsovereenkomst gericht is op het afschrikken van Iran in de context van de megadeal die de regering-Biden probeert te sluiten met Saoedi-Arabië en Israël .

  • Israëlische functionarissen vertelden Axios dat de mogelijke veiligheidsovereenkomst een van de belangrijkste kwesties zal zijn die Dermer naar verwachting zal bespreken met Sullivan, McGurk en Hochstein.

  • Het kantoor van de Israëlische premier weigerde commentaar te geven, maar een hoge Israëlische functionaris bevestigde dat Dermer naar Washington reist om gesprekken te voeren als onderdeel van de lopende dialoog met de regering-Biden.

  • Een hoge functionaris van het Witte Huis zei dat Dermer's reis "een routinematige opdracht is voor een breed spectrum van kwesties".

Het grote plaatje: Dermer en functionarissen van het Witte Huis zullen naar verwachting ook de onderhandelingen tussen de VS en Saoedi-Arabië bespreken over een mogelijk civiel nucleair programma met uraniumverrijking op Saoedische bodem, aldus Israëlische functionarissen.

  • Verschillende huidige en voormalige hoge Israëlische veiligheidsfunctionarissen hebben in het openbaar en privé gezegd dat ze zich grote zorgen maken over dit onderdeel van de mogelijke VS-Saoedische deal en waarschuwden dat het de veiligheidsbelangen van Israël zou kunnen schaden.

  • De Israëlische oppositieleider Yair Lapid vertelde eerder deze week aan een congresdelegatie onder leiding van de minderheidsleider Hakeem Jeffries (DN.Y.) dat hij tegen elke deal is die Saudi-Arabië in staat stelt uranium te verrijken, meldde het Israëlische Channel 13.
97 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page