israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Procureur-generaal: "als Netanyahu was doorgegaan zou de democratie gevaar komen"


Screenshot Channel 12 News


In een nieuwsuitzending op dinsdagavond op Channel 12 News, werd onthuld hoe procureur-generaal Avichai Mandelblit onlangs aan medewerkers vertelde dat voormalig premier Benjamin Netanyahu bezig was de Israëlische democratie ten gronde te richten, en dat Israël er "bij de gratie van God" van werd gered.


Het rapport, dat de citaten van Mandelblit als opmerkingen liet zien die de procureur-generaal heeft gemaakt aan zijn naasten medewerkers in zijn kantoor, zei dat hij een verontrustende trend onder Netanyahu had gezien van pogingen om topfunctionarissen te managen als loyaliteitspoppen “die een gevaar vormden voor de democratie.”


De opmerkingen zouden de meest scherpe tot nu toe vertegenwoordigen van Mandelblit, die te maken kreeg met een intense drukcampagne van Netanyahu en zijn bondgenoten vanwege zijn beslissing om strafzaken tegen de ex-premier aan te spannen.


Volgens Channel 12 News zei hij dat "Netanyahu probeerde openbare aanklagers en rechters van het Hooggerechtshof te benoemen die hem zouden beschermen en ervoor zouden zorgen dat de zaken tegen hem werden afgesloten, en dat hoewel Netanyahu niet langer aan de macht was, het land niet buiten gevaar was."


"De oorlog veranderde in een strijd om het geloof van het publiek", waarin Netanyahu probeerde het fundamentele DNA van het openbaar ministerie en de media van het land te veranderen, zei Mandelblit.


"Ik denk niet dat mensen het volledig in de gaten hadden", zei hij. "Het was heel geavanceerd, het begon met kleine dingen, zoals het zich bemoeien met de benoemingen van juridische adviseurs voor ministeries, maar het verandert ons DNA," aldus Mandelblit.


Terwijl Netanyahu's strafzaken vorderden, was er "een verfijnde poging" om "het DNA" van het rechtssysteem en de vrije pers te veranderen, zei Mandeblit.


Mandelblit beschuldigde Netanyahu ervan het Hooggerechtshof, het bureau van de procureur-generaal en bijna alle apolitieke officiële functies over te willen nemen, wat ertoe had kunnen leiden dat "ons van binnenuit uiteen zou vallen".


“We hebben zekerheden nodig voor de toekomst. Het zou zich kunnen herhalen. Er is geen garantie voor democratie, dat is mijn les uit dit alles", zo werd hij geciteerd.


Volgens Mandelblit: "heeft de genade van de hemel ons gered van Netanyahu", aangezien er anders een mogelijke situatie was ontstaan om een ​​proces te vermijden, en Netanyahu zou alles veranderen, en had hij zelfs een nieuwe procureur-generaal kunnen binnenhalen om de zaak tegen hem te sluiten".


Begin november zinspeelde Mandelblit publiekelijk op een soortgelijk sentiment en vertelde hij op een conferentie dat Israël "gevaarlijk dichtbij" was geweest om van een politiek systeem dat zich bezighield met bestuur te verhuizen naar een systeem waarin persoonlijke loyaliteit voorop stond, wat volgens hem "in volledige tegenspraak was met het principe van loyaliteit aan het publiek.”


Bronnen dicht bij Netanyahu zeiden dat "dit opmerkingen zijn van een niet-gekozen regeringsfunctionaris die besloot dat hij niets minder zou doen dan het oordeel van de natie te vervangen"

77 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws