top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Procureur-generaal: "immuniteitswet maakt gevaar voor vervolging in het buitenland groter"


Procureur-generaal Gali Beharev Miara. Foto Wikipedia


Juridisch adviseur van de regering, procureur-generaal Gali Beharev Miara, zal zich verzetten tegen het wetsvoorstel dat IDF- soldaten en leden van de veiligheidstroepen in oorlogsmisdadigers zou kunnen veranderen.


De wet zal vanochtend (zondag) voorgelegd worden aan het Ministerieel Comité voor Wetgeving. Indien aanvaard, zou het voorstel Israël dichter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag kunnen brengen meldt de Hebreeuwse Ynet.


Vandaag de dag, dankzij het prestige van het Hooggerechtshof en de onderzoeken van het militaire parket, zien het Internationaal Gerechtshof en internationale tribunalen af ​​van het beschuldigen van IDF-soldaten en officieren van oorlogsmisdaden in naam van het rechtsbeginsel ofwel" complementariteit".


Volgens dit principe, als de onafhankelijke onderzoeksinstellingen van de staat, die ook steun krijgen van het Hooggerechtshof, controversiële acties onderzoeken, vertrouwt het Internationaal Gerechtshof op hun beslissing en ziet het af van het aanklagen van Israël in het buitenland.


Het wetsvoorstel van extreemrechts Knesset lid Vogel zou ertoe kunnen leiden dat internationale juridische en mensenrechteninstellingen Israël gemakkelijk aanklagen. Om de politieke en juridische status van Israël te behouden, verzet de procureur-generaal zich daarom tegen het voorstel.


Naar inschatting zijn premier Binyamin Netanyahu en minister van Justitie Yariv Levin ook tegen deze wetgeving, en het zal ook door het comité van ministers gaan, ze zullen het naar verwachting in de toekomst uitstellen.


"In de loop der jaren zijn er in de staat Israël verschillende mechanismen ontwikkeld die zijn ontworpen om een ​​evenwicht te vinden tussen de uitdagingen die kenmerkend zijn voor de operationele activiteit en het belang van de plicht om gevallen van illegaal of oneigenlijk gebruik van geweld door de veiligheidstroepen te onderzoeken", luidt de verklaring. Het advies namens de procureur-generaal, is ondertekend door drie van haar opvolgers - adv. Amit Marari, adv. Gil Limon en adv. Gil-ad Noam.


“De voorgestelde immuniteit verandert fundamenteel het evenwichtspunt, en resulteert daarmee in een schending van mensenrechten en andere vitale belangen. Dit wetsvoorstel is niet het geëigende instrument om deze belangrijke belangen te waarborgen en het wijkt af van het standpunt van de Israëlische regering


Volgens het advies kan "het opleggen van immuniteit een aanzienlijk risico inhouden voor het publiek en de staat Israël, en verreikende gevolgen hebben voor de manier waarop het regime in Israël opereert, in de relatie tussen het individu en de verschillende vertegenwoordigers van de regering, d.w.z. - de veiligheidstroepen die de uniformen dragen.


Het voorstel brengt ook een risico met zich mee voor leden van de veiligheidsdiensten zelf, die zullen worden blootgesteld aan onderzoek en strafrechtelijke vervolging in het buitenland en aan een groter risico voor hun leven en de integriteit van hun lichaam als onderdeel van hun operationele activiteiten."96 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page