israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Prof. Noga Alon van de Universiteit van Tel Aviv wint de prestigieuze Shaw Prize

Foto via Shaw Prize


Prof. Noga Alon van Tel Aviv University en Princeton University heeft de 2022 Shaw Prize in Wiskundige Wetenschappen gewonnen. Prof. Alon, een van 's werelds toonaangevende onderzoekers op het gebied van wiskunde en informatica, is de tweede Israëliër in de geschiedenis die de prestigieuze prijs ontvangt.


Noga Alon, geboren in 1956, is emeritus-hoogleraar wiskunde en computerwetenschappen aan de universiteit van Tel Aviv en hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Princeton. Prof. Alon trad in 1985 in dienst van de Universiteit van Tel Aviv, waar hij hoofd was van de School of Mathematical Sciences en werd belast met de leerstoel Combinatoriek en Computerwetenschappen aan de Blavatnik School of Computer Science van TAU. Hij is lid van de Israel Academy of Sciences and Humanities en de Academia Europaea. In het verleden won hij de Israel Prize, de EMET Prize en de Gödel Prize.

Prof. Noga Allon. Foto via Wikipedia


De Shaw-prijs werd in 2002 in het leven geroepen door de Hong Kong-mediamagnaat Run Run Shaw, die besloot deze jaarlijks toe te kennen aan "personen, ongeacht ras, nationaliteit, geslacht en religieuze overtuiging, die recentelijk belangrijke doorbraken hebben bereikt in academisch en wetenschappelijk onderzoek of toepassingen en wiens werk heeft geresulteerd in een positieve en diepgaande impact op de mensheid', in drie categorieën: wiskunde, astronomie en levenswetenschappen en geneeskunde. De prijs in elke categorie is $ 1,2 miljoen.


"Omdat er geen Nobelprijs voor wiskunde is, zijn er twee prijzen, de Abelprijs en de Shaw-prijs, die zichzelf als gelijkwaardig aan de Nobelprijs op dit gebied beschouwen", legt prof. Alon uit. “Natuurlijk, zoals bij elke andere prijs, hangt het winnen van verschillende factoren af, waaronder de samenstelling van de commissie, en misschien is het uiteindelijk ook een kwestie van geluk - want er zijn er zeker nogal wat onderzoekers in de wereld die deze prijs verdienen. Voor mij is dit een zeer aangename verrassing; de lijst met eerdere winnaars van de Shaw Prize is echt heel indrukwekkend.”


In 2020 werd de Shaw Prize toegekend aan Prof. David Kashdan van de Hebreeuwse Universiteit, en dit jaar deelt Prof. Alon de prijs met een andere Israëliër – Prof. Ehud Hrushovski uit Oxford. “Israël is een land dat heel sterk is in de wetenschappen in het algemeen, en in wiskunde en informatica in het bijzonder”, zegt prof. Alon. “De wereldwijde reputatie van Israëlisch onderzoek op deze gebieden is veel groter dan de relatieve omvang van de bevolking. Mijn eigen onderzoek richt zich op combinatoriek, de wiskunde van eindige structuren, met toepassingen en toepassingen in de informatica, additieve getaltheorie, combinatorische meetkunde en andere gerelateerde gebieden.”


De Shaw-prijs werd toegekend aan prof. Alon voor al zijn baanbrekende werk, waaronder het leggen van de basis voor streaming-algoritmen die worden gebruikt in Big Data-analyse en de ontwikkeling van algebraïsche en probabilistische methoden om problemen in de grafentheorie en de theorie van additieve getallen aan te pakken. . "[Noga Alon] introduceerde nieuwe methoden en behaalde fundamentele resultaten die het veld volledig hebben gevormd", schreven de juryleden.


30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws