top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Prof. Shlomo Havlin heeft de Bakhuis Roozeboom Medaille 2023 gewonnen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Foto Mathijs Immink / K.N.A.W


Bar-Ilan Universiteit Prof. Shlomo Havlin, een wereldberoemde expert op het gebied van statistische natuurkunde, netwerkwetenschap en faseovergangen, heeft de Bakhuis Roozeboom Medaille 2023 gewonnen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.


De Bakhuis Roozeboom Medaille wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan onderzoekers in binnen- en buitenland die vernieuwende bijdragen hebben geleverd aan het fasegedrag van materie.


Prof. Havlin, van Bar-Ilan's Departement Natuurkunde, werd erkend voor zijn baanbrekende theoretische bijdragen die de ontdekking van nieuwe fasen en faseovergangen opleveren en het gedrag van complexe materialen in verschillende toestanden voorspellen.


In 2010 publiceerden prof. Havlin en medewerkers een artikel in het tijdschrift Nature waarin werd voorgesteld dat de abrupte elektriciteitsstoring die de beroemde stroomuitval in Italië in 2003 veroorzaakte, een gevolg was van de onderlinge afhankelijkheid van twee netwerken. Volgens de theorie van Havlin leidde de afhankelijkheid tussen het elektriciteitsnetwerk en het communicatiesysteem ervan tot opeenvolgende storingen en abrupte ineenstorting. Havlins baanbrekende werk heeft een nieuw veld in de statistische natuurkunde aangewakkerd, bekend als 'netwerk van netwerken' of 'onderling afhankelijke netwerken', en heeft de weg vrijgemaakt voor het begrijpen en voorspellen van de effecten van de interactie tussen netwerken. Deze kennis heeft belangrijke implicaties voor verschillende aspecten van ons dagelijks leven, zoals de impact van een stroomstoring op internet en andere communicatiesystemen.


Medio 2023 publiceerden Havlin, prof. Aviad Frydman, voorzitter van de afdeling natuurkunde van Bar-Ilan, en collega's een baanbrekende studie die voor het eerst de theorie van onderling afhankelijke netwerken experimenteel bevestigde . Dit onderzoek is van grote betekenis in verschillende disciplines, waaronder de fundamentele natuurkunde, materiaalkunde en apparaattoepassingen.


Shlomo Havlin is sinds 1984 hoogleraar natuurkunde aan de Bar-Ilan Universiteit. Hij studeerde natuurkunde aan Bar-Ilan en promoveerde in 1972 met de grootste onderscheiding aan de universiteit. Samen met zijn collega's heeft hij honderden veelgeciteerde artikelen gepubliceerd. in wetenschappelijke toptijdschriften over een periode van meer dan 50 jaar.


De prestaties van prof. Havlin zijn erkend met vele prijzen uit verschillende landen, waaronder de Lilienfeld Prize van de American Physical Society in 2010, ter erkenning van buitengewone bijdragen aan de natuurkunde en uitzonderlijke vaardigheden in het geven van lezingen aan een divers publiek. In 2014 ontving hij de Rothchild-prijs en in 2017 ontving hij de Orde van de Ster van Italië uit handen van de president van Italië. In 2018 ontving prof. Havlin de felbegeerde Israëlprijs voor zijn prestaties op het gebied van de natuurkunde.

150 weergaven0 opmerkingen
bottom of page