top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Prominente Amerikaanse rechtsgeleerden tegen juridische hervormingen regering Netanyahu


Premier Netanyahu (R) met minister van Justitie Levin (L) Screenshot YouTube


Meer dan 70 prominente Amerikaanse hoogleraren uit Verenigde Staten hebben zich aangesloten bij de oppositie tegen de door de regering Netanyahu voorgestelde gerechtelijke hervormingen.


In een openbare verklaring zeggen ze dat ze "diep bezorgd" zijn over de voorgestelde hervormingen "de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de scheiding van machten en de rechtsstaat” in Israël.


De verklaring, is ondertekend door meer dan 70 Amerikaanse hoogleraren, waaronder de voormalige decanen van Harvard en Yale Law Schools, blijft "met de minuut" meer handtekeningen verzamelen, aldus prof. Oren Bar-Gill, een professor in de rechten van Harvard University, een van de drie Israëlische geleerden die in de VS doceren en achter het initiatief staat, samen met zijn Harvard-collega, prof. Jessie Fried, en prof. Amos Guiora, die rechten doceert aan de Universiteit van Utah.


Bar-Gill merkte tegen de krant Haaretz op dat de geleerden die de brief ondertekenden het volledige spectrum van meningen over gerechtelijk activisme weerspiegelen, inclusief degenen die in het verleden kritiek hebben geuit op het huidige systeem in Israël.


“We zijn het niet allemaal eens over veel dingen, maar we kwamen samen op een heel basaal niveau. Zelfs als sommigen van ons denken dat er behoefte is aan verandering, is de benadering van de verschroeide aarde gepresenteerd door minister van Justitie Yariv Levin zo gevaarlijk en eng, dat we er iets van moeten zeggen. Dus probeerden we met een verklaring te komen waar iedereen zich bij kon aansluiten, maar die toch een sterke boodschap uitstraalt dat wat hier gebeurt eng en onaanvaardbaar is”, zei Bar-Gill.


In de brief staat dat "wij, hoogleraren in de rechten in de Verenigde Staten die veel om Israël geven, sterk gekant zijn tegen de poging van de huidige Israëlische regering om het rechtssysteem van het land radicaal te herzien".


De hervormingen , die het volgens de brief voor het Hooggerechtshof "bijna onmogelijk" zouden maken om wetgeving ongeldig te verklaren, de rechterlijke toetsing te beperken en de onafhankelijkheid van de juridische adviseurs van de regering in te perken, zo luidt de brief, zouden de "waarborgen die hebben bijgedragen aan Israëls floreerde in de afgelopen 75 jaar en hielp het om ernstige veiligheids-, politieke en sociale uitdagingen het hoofd te bieden. Het verzwakken ervan zou een ernstig risico vormen voor de vrijheid van meningsuiting, voor de mensenrechten en burgerrechten, en voor de inspanningen om corruptie te verminderen, waardoor het voor Israël moeilijker wordt om dergelijke uitdagingen in de toekomst te overleven.”


In de brief wordt opgemerkt dat sommige van de geleerden die het ondertekenden “van mening zijn dat het Israëlische Hooggerechtshof op belangrijke punten te ver reikt en een inkrimping van zijn macht om wetgeving en uitvoerende besluiten te herzien zou steunen. Anderen zijn van mening dat de juridische status quo niet hoeft te worden gewijzigd.”


Maar zelfs de critici van de bestaande situatie zijn gekant tegen de "snelheid en schaal" van de voorgestelde hervormingen.


"We hopen in het belang van Israël dat het een verstandiger pad kiest", besluit de brief.


56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page