top of page
 • Barak Ravid

Protesten over Bibi's gerechtelijk plan brengen schokgolf door IDF, schrijft Barak Ravid


Foto IAF


De groeiende publieke oppositie tegen de gerechtelijke revisie van de regering-Netanyahu heeft een schokgolf door het Israëlische leger gestuurd, met honderden piloten van de reserveluchtmacht, leden van speciale eenheden en militaire inlichtingenofficieren die zeiden dat ze niet zouden dienen als het plan om het Israëlische Hooggerechtshof te verzwakken wordt uitgevoerd en geïmplementeerd.


Waarom het ertoe doet: Het Israëlische leger, met name de luchtmacht en de speciale operatie-eenheid van de militaire inlichtingendienst, is sterk afhankelijk van reservisten die soms hun gezin en baan voor meer dan 30 dagen per jaar achterlaten om in frontlinieposities te dienen en posities in te nemen deelnemen aan actieve gevechten.

 • De IDF-leiding is bezorgd dat het groeiende protest onder reservisten de operationele paraatheid en capaciteiten van het leger zou kunnen beïnvloeden, vooral als het gaat om de campagne tegen de Iraanse verschansing in Syrië en de voorbereiding van een mogelijke militaire aanval op het nucleaire programma van Iran, vertelde een hoge IDF-officier me. .

Het nieuws sturen: honderden reservisten van de speciale operatie-eenheid van de militaire inlichtingendienst – een geheime elite-eenheid in de IDF die inlichtingenoperaties achter de vijandelijke linies uitvoert – ondertekenden twee weken geleden een brief waarin ze aankondigden dat ze zich niet zouden melden bij de reservedienst als het plan van de regering wordt uitgevoerd.

 • Sindsdien zijn soortgelijke aankondigingen gedaan door reservisten van speciale artillerie-eenheden, commando-eenheden en de signaalinlichtingen- en cybereenheid AKA-eenheid 8200 van de IDF, het Israëlische equivalent van de Amerikaanse National Security Agency.

De aankondiging die het militaire establishment het meest heeft geschokt, werd gedaan door tientallen reserve gevechtspiloten die zeiden dat ze deze week niet zouden komen opdagen voor een geplande training als protest tegen het gerechtelijk plan van de regering.

 • De piloten dienen in een F-15 squadron, dat bijna wekelijks deelneemt aan luchtaanvallen op Iraanse doelen in de regio en een centrale rol zou spelen bij een eventuele militaire aanval op het nucleaire programma van Iran.

 • Training voor de piloten, die vaak minimaal één keer per week plaatsvindt, is van groot belang. Als ze een training missen, komen ze waarschijnlijk niet in aanmerking voor missies totdat ze er een hebben bijgewoond. Dat zou de reguliere operaties van Israël in de regio in gevaar kunnen brengen.

Achter de schermen: IDF-stafchef Herzi Halevi waarschuwde eerder deze week minister van Defensie Yoav Galant en premier Benjamin Netanyahu over de mogelijke negatieve gevolgen van het protest voor de paraatheid van de IDF, vertelden hoge Israëlische militaire officieren me.

Wat ze zeggen: verschillende ministers in de regering van Netanyahu, waaronder enkele van zijn eigen partij, vielen de reservisten aan, vooral de piloten.

 • Een minister noemde ze " zwakke wezens ", en een andere minister zei "ze zouden naar de hel moeten gaan". Een onderminister zei dat de reservepiloten " moeten worden ontslagen ".

 • Deze verklaringen escaleerden de situatie alleen maar, veroorzaakten verontwaardiging onder de reservisten en dwongen nog veel meer om zich bij het protest aan te sluiten.

 • Netanyahu heeft eind dinsdag een verklaring afgelegd waarin hij opriep tot kalmte en vroeg om het debat respectabel te houden.

Tussen de regels door: de meeste partijleiders in de huidige regeringscoalitie dienden niet in het Israëlische leger of de reserves op religieuze gronden of dienden niet het aantal jaren dat vereist is voor de meeste Israëlische burgers.

Het grote plaatje: Galant en Halevi belegden verschillende spoedvergaderingen met hoge reserveofficieren om te proberen het protest te kalmeren.

 • Galant zei in een verklaring dat hij de reservisten vertelde dat weigering om te dienen een rode lijn is en dat politiek buiten de IDF moet blijven, maar hij verzekerde hen ook dat hij ervoor zal zorgen dat hun stem wordt gehoord tijdens de kabinetsvergaderingen. "Wie IDF-soldaten aanvalt, mag niet in openbare dienst zijn", voegde Galant na de bijeenkomst toe.

Wat te zien: president Isaac Herzog probeert nog steeds een compromisformule op te stellen die onderhandelingen tussen de regering en de oppositie over het gerechtelijke revisieplan mogelijk maakt.

 • Minister van Justitie Yariv Levin heeft tot nu toe alle voorstellen afgewezen en weigert de wetgeving op te schorten. De coalitie kondigde dinsdag aan dat ze volgende week vooruitgang zal boeken met de wetgeving en deze zal voorbereiden op de eindstemming in de tweede en derde lezing.

 • Herzog zal naar verwachting zijn voorstel de komende dagen publiekelijk presenteren.

 • Ondertussen zeiden de organisaties die de protesten tegen het gerechtelijke revisieplan leidden dat ze donderdag een dag van verzet plannen, waarbij onder meer de wegen naar de belangrijkste internationale luchthaven van Israël worden geblokkeerd.

122 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page