top of page
 • Barak Ravid

Qatar zegt families van de gijzelaars dat het moeilijker wordt om een ​​deal te krijgen na de moord op de Hamas-leider


Screenshot YouTube


De Qatarese premier en andere functionarissen vertelden de familieleden van zes Amerikaanse en Israëlische gijzelaars in Doha dat de moord deze week op de hoge Hamas-functionaris Saleh al-Arouri in Beiroet de inspanningen om een ​​nieuwe deal te sluiten veel moeilijker heeft gemaakt, aldus een Qatarese functionaris. en een Israëlische bron tegen Barak Ravid.


Waarom het ertoe doet: de bijeenkomst van zaterdag was de eerste keer dat de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani families van Israëlische gijzelaars in Doha ontving. Zijn boodschap illustreert hoe complex alle pogingen om een ​​nieuwe gijzelaarsovereenkomst veilig te stellen zijn geworden naarmate de spanningen in de regio toenemen.


 • Het geeft ook aan hoe belangrijk deze kwestie is voor de Qatarese premier en regering, zei de Qatarese functionaris.

Stand van zaken: Qatar en Egypte hebben geprobeerd de indirecte onderhandelingen tussen Israël en Hamas opnieuw op gang te brengen over een nieuwe overeenkomst om de vrijlating van ten minste veertig gijzelaars veilig te stellen in ruil voor een pauze van enkele weken in de gevechten in Gaza en de vrijlating van Palestijnse gevangenen.


 • Bijna een week geleden gaf Hamas Israël een nieuw dealvoorstel , dat ook een eis bevatte voor de terugtrekking van Israël uit Gaza. Maar Israël verwierp het en de twee partijen blijven ver uit elkaar.

 • Dinsdag werd bij een aanval in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet Al-Arouri van Hamas gedood, waardoor Hezbollah beloofde wraak te zullen nemen. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet publiekelijk opgeëist of ontkend, maar Amerikaanse en Israëlische bronnen bevestigden eerder dat Israël achter de aanval zat.

Achter de schermen: De families hadden zondag een ontmoeting met de Qatarese premier en vertelden hem de verhalen van hun dierbaren die gegijzeld worden in Gaza, volgens de Qatarese functionaris en Israëlische bron.


 • De Qatarese premier vertelde de groep dat de huidige onderhandelingen zeer complex zijn en informeerde hen over de uitdagingen waarmee Doha aan beide kanten wordt geconfronteerd bij zijn pogingen om een ​​nieuwe deal te sluiten, aldus de bronnen.

 • Tot die uitdagingen behoren nu de recente escalatie van de spanningen na de moord op al-Arouri eerder deze week, aldus de bronnen. “De premier zei dat het moeilijker is om met Hamas te praten na wat er in Beiroet is gebeurd”, zei de Qatarese functionaris tegen Axios.

 • De Qatarese premier vertelde de familieleden dat hij persoonlijk vastbesloten was om te blijven proberen een nieuwe gijzelaarsovereenkomst veilig te stellen en dat hij niet van plan was op te geven, ongeacht de uitdagingen, zeiden de Qatarese functionaris en de Israëlische bron.

De familieleden ontmoetten ook de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi, die leiding geeft aan het Qatarese onderhandelingsteam met Hamas en Israël.


 • Al-Khulaifi was een van de architecten van de vorige overeenkomst, die leidde tot de vrijlating van meer dan honderd gijzelaars.

Wat ze zeggen: “Qatar is zich pijnlijk bewust van het lijden van de overgebleven gijzelaars en hun dierbaren”, vertelde de Qatarese functionaris aan Axios.


 • “We hebben rechtstreeks contact opgenomen met de families van de gijzelaars om zoveel mogelijk informatie te delen en hen te verzekeren dat Qatar zich inzet om alle mogelijke middelen te gebruiken om hun vrijlating veilig te stellen. We zullen met deze families blijven samenwerken”, aldus de functionaris.

 • “We gebruiken elk mogelijk kanaal en werken nauw samen met onze tegenhangers in de VS en Israël… maar Qatar is een bemiddelaar. Het heeft geen controle over Hamas”, benadrukte de functionaris, eraan toevoegend dat het “steeds moeilijker” wordt om de kanalen van Hamas in stand te houden. communicatie die het heeft met Hamas vanwege de “escalatie van de bombardementen in Gaza en elders, wat de gijzelingsonderhandelingen ronduit bemoeilijkt”.

 • “Het is duidelijk dat er nog meer werk moet worden gedaan. We zijn vastbesloten om zo lang als nodig door te gaan”, aldus de functionaris.

Het grote plaatje: Sinds de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël staat Qatar onder toenemende druk van het Amerikaanse Congres en Joods-Amerikaanse organisaties vanwege zijn relatie met de groep, die door de VS, Israël en verschillende andere landen als een terroristische organisatie wordt beschouwd.


Wat te kijken: Hoge Amerikaanse en EU-functionarissen zijn in de regio om te proberen de oplopende spanningen te de-escaleren.


 • De Libanese militante groepering Hezbollah vuurde zaterdag tientallen raketten af ​​op Israël, in wat zij haar “eerste reactie” noemde op de moord op Arouri. Het Israëlische leger reageerde met aanvallen op wat volgens hen Hezbollah-doelen waren.

 • Minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken zal de komende dagen zowel Israël als Qatar bezoeken. Van hem wordt verwacht dat hij de humanitaire omstandigheden in Gaza zal bespreken, evenals de inspanningen om de vrijlating van de gijzelaars veilig te stellen, de regionale spanningen te verminderen en escalatie in Libanon te voorkomen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken voorafgaand aan zijn reis.


366 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page