israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Ra'am partij blijft regering steunen, Likud trekt voorstel voor nieuwe verkiezingen in


Ra'am leider Mansour Abbas tijdens zijn verklaring. Screenshot KAN News


Na de verklaring van Ra'am leider Mansour Abbas dat zijn partij de regering blijft steunen, heeft de Likud partij het voor stel voor nieuwe verkiezingen ingetrokken, en is voorlopig het gevaar van een politieke crisis in Israël afgewend.


Abbas zei in zijn verklaring: "we zijn tot de conclusie gekomen dat Ra'am, samen met de Shura-raad en de Islamitische Beweging, een kans zal geven om terug te komen en onze verplichtingen aan het regeerakkoord na te komen".


Hij maakte met deze uitspraak een einde aan de speculaties over de plannen van Ra'am die volgden na een bevriezing van drie weken en een marathonvergadering op dinsdagavond van de zuidelijke tak van de Shura-raad van de Islamitische Beweging, die de partij in wezen leidt.


"Wij willen geen nieuwe verkiezingen, en wij denken dat het een vergissing is om naar een verkiezingscyclus te gaan die Netanyahu terugbrengt en alle problemen waar we aan hebben gewerkt weer ongedaan zal maken", zei Abbas tegen journalisten die zich buiten het Knesset kantoor hadden verzameld, aldus The Times of Israel.


"We hebben afspraken gemaakt voor de verbetering van de Arabische samenleving en de Israëli's in het algemeen", voegde hij eraan toe.


Abbas bekritiseerde de rivaliserende Arabische Joint List-partij omdat ze bereid was te stemmen om de Knesset uiteen te drijven en verkiezingen te houden. Hij zei dat Ra'am zich bij de regering voegde om de levens van Israëlische Arabieren te helpen verbeteren op het gebied van huisvesting en misdaadbestrijding.


"We zijn een politiek partnerschap gestart om oplossingen te bieden aan Arabische inwoners", zei hij. "Ra'am nam dit initiatief en deze verantwoordelijkheid om hen te helpen en de Israëlische politiek te stabiliseren na vier verkiezingen.

Likud-functionarissen zeiden dat ze de voorlopige lezing van het wetsvoorstel dat de Knesset zou verspreiden niet in stemming zouden brengen, tenzij het volledig duidelijk was dat Ra'am niet tegen zou stemmen en het zou toestaan. Als het wetsvoorstel in het plenum van de Knesset was verworpen, zou de Likud zes maanden lang niet in staat zijn om een ​​ontbindingswetsvoorstel van de Knesset opnieuw in stemming te brengen, meldt The Jerusalem Post.


In een verklaring die werd vrijgegeven na de aangekondigde terugkeer van Abbas in de coalitie, viel de Likud-partij van oppositieleider Benjamin Netanyahu zowel de loyaliteit van Abbas aan de coalitie als het veiligheidsrecord van premier Naftali Bennett aan. De Likud partij vergat daarbij voor het gemak dat zij het waren die in 2021 tot vier keer toe met de Ra'am partij hebben onderhandeld om in een door Netanyahu geleide regering zitten te nemen.


'Wat heeft Bennett nog meer aan Mansour Abbas verkocht voor het voortbestaan ​​van zijn zwakke en onderdanige regering? Wat hoorde Mansour Abbas afgelopen weekend in Turkije, waar Hamas-leden zitten?” de verklaring luidde, verwijzend naar een vakantie die Abbas vorige week in Turkije nam. “Een regering die afhankelijk is van aanhangers van terrorisme kan terrorisme niet bestrijden en zal spoedig vallen.”


Rechtse leden van de oppositie noemen Ra'am vaak 'terreuraanhangers'.

61 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws