top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Rafael Industries onthult 'Sea breaker', een nieuwe raket met een bereik van 300 km (video)


De Sea Breaker. Foto Rafael Industries


Rafael Advanced Defense Systems heeft een nieuwe precisieraket onthuld die kan worden gelanceerd vanaf schepen op zee of vanaf lanceerinrichtingen op de grond en doelen kan raken op een afstand van maximaal 300 kilometer.


In een verklaring zegt Rafael dat "de raket, met de naam "Sea Breaker", de complexe uitdagingen van moderne oorlogsvoering aanpakt en nauwkeurige aanvallen vanaf afstanden tot 300 km tegen hoogwaardige maritieme en landdoelen mogelijk maakt.


De vier meter lange raket weegt minder dan 400 kilogram en vliegt met hoge subsonische snelheden naar zijn doel. Met infrarood homing en automatische doelherkenning kan het zowel overdag als 's nachts en in alle weersomstandigheden worden gelanceerd.


"De raket is slim en to the point", vertelde een hoge Rafael- functionaris, eraan toevoegend dat de Sea Breaker alle capaciteiten van het Israëlische bedrijf in één precisieraket van de vijfde generatie brengt.


De raket kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder zee-naar-zee-, zee-land-, land-zee- of land-landmissies tegen hoogwaardige doelen en kan worden gelanceerd vanaf marine platforms van verschillende grootte, van snelle aanvalsraketschepen tot korvetten en fregatten.Gebaseerd op Rafael's SPYDER-draagraketten, kan de Sea Breaker ook worden afgevuurd vanuit voertuigen zoals Humvees of Dodge Rams, waardoor het een veelzijdige en mobiele raket is.


Rafael heeft de raket niet ontworpen voor lancering vanuit onderzeeërs of vliegtuigen zoals andere raketten die hij produceert.


Volgens het bedrijf ondersteunt de batterijarchitectuur stand-alone draagraketten, of werkt het als een geïntegreerde oplossing met een commando- en controle eenheid (CCU) en verschillende sensoren.


Met een geavanceerde IIR (Imaging Infra-Red) zoeker, kan de Sea Breaker zowel maritieme als landdoelen aanvallen in geavanceerde anti-toegangs- of gebieds ontkenningsarena's. Het kan doelen raken in kustwater , inclusief archipels, en ook doelen raken waar eerdere "op RF-zoekers gebaseerde raketten niet effectief zijn", zei Rafael in de verklaring.


De Sea Breaker kan manoeuvreren en obstakels ontwijken terwijl hij vliegt op lage hoogte boven de grond of zee, en vliegt onder vijandelijke luchtverdedigingsradarhoogten.


Met het delen van gegevens en man-in-the-loop-systemen kan de operator precies zien wanneer de raket zijn doel raakt, zelfs wanneer deze vanaf een stand-alone bereik wordt gelanceerd.

De ultramoderne elektro-optische zoekers met unieke algoritmen voor het matchen van scènes, navigatiebegeleiding en homing-technieken, de Sea Breaker kan operationele missies uitvoeren zonder GPS en met minimale nevenschade.


Met behulp van kunstmatige intelligentie en andere geavanceerde technologieën zoals deep-learning en op big data gebaseerde scène-matching, kan de raket automatisch doelen verwerven en volgen. Het heeft ook een datalink-ondersteuningssysteem waarmee de operator beslissingen en tactische updates kan nemen.


De precisie raket kan worden gebruikt in arena's zonder GPS en is immuun voor elektronische tegenmaatregelen (ECM) en is bestand tegen vastlopen. De Sea Breaker heeft ook een mogelijkheid om halverwege de vlucht af te breken of de gevechtsschade te beoordelen zodat operators het doelwit kunnen zien na het afvuren van de raket.

193 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page