top of page
  • Barak Ravid

Raketten afgevuurd vanuit Libanon benadrukken de groeiende banden tussen Hamas en Hezbollah


Foto IDF-woordvoerder


Door de intense raketbeschietingen van afgelopen week boven de zuidelijke grens van Libanon met Israël is Libanon bang om meegesleurd te worden in een nieuwe oorlog, die catastrofaal zou zijn aangezien het land wordt geconfronteerd met een ongekende economische crisis, meldt Hanna Davis voor Axios vanuit Beiroet.


Het grote plaatje: de raketaanval - de ergste escalatie sinds de oorlog van 2006 - toonde ook de toenemende coördinatie aan tussen de door Iran gesteunde Hezbollah in Libanon en de Palestijnse gewapende groepering Hamas, zeggen experts.

Het nieuws sturen: Israël geeft Hamas de schuld van de aanslagen, maar Hezbollah heeft de groep waarschijnlijk toestemming gegeven om de raketten te lanceren, vertelde Hilal Khashan, een professor politieke wetenschappen aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, aan Axios.

  • Hamas heeft formeel niet beweerd de raketten te hebben gelanceerd, maar de groep heeft ze geprezen. Hezbollah ontkende van zijn kant erbij betrokken te zijn. Als reactie op de aanvallen van Israël zei plaatsvervangend secretaris-generaal van Hezbollah, Naim Qassem, vorige week dat “de hele as van verzet waakzaam blijft”.

  • Hamas heeft de afgelopen jaren steeds meer geprobeerd zijn banden met de door Iran gesteunde Hezbollah te verdiepen, die als een van de machtigste politieke partijen van Libanon ruimschoots in staat is om de binnenlandse en internationale aangelegenheden van het land te manoeuvreren.

  • Nu geïsoleerd van het grootste deel van de Arabische wereld, heeft Hamas zich "met tegenzin" tot Iran gewend voor steun, zei Khashan.

Stand van zaken: De waarschijnlijke betrokkenheid van Hezbollah bij de raketbeschietingen maakte met name de Libanese christenen "woedend", wat hun wantrouwen jegens de sjiitische politieke partij versterkte en hun vastberadenheid versterkte om de verkiezing van een pro-Hezbollah-president te voorkomen, zei Khashan.

  • Maar de bondgenoten van Hezbollah hebben ook het recente geweld in het zuiden veroordeeld. De aan Hezbollah gelieerde sjiitische politieke partij, Amal, zei dat ze niet tevreden waren met het "spelen van de veiligheid en stabiliteit van het zuiden" en de lancering van raketten niet steunden.

  • Ondertussen heeft Libanon een klacht ingediend bij de VN als reactie op de vergeldingsaanvallen van Israël op Hamas-doelen, die volgens het land een "flagrante schending" van de soevereiniteit van het land waren.

  • Hamas-leider Ismail Haniyeh sloot zondag zijn bezoek aan Libanon af, waar hij een ontmoeting had met Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en sprak over "de paraatheid van de verzetsas" tegen Israël.

Het komt erop neer: Israël en Hezbollah willen voorkomen dat er een oorlog ontstaat die zou kunnen uitmonden in een regionale confrontatie.

  • Israël vermeed opzettelijk een breder conflict met Hezbollah door zijn vergelding te richten op Hamas-doelen.

  • De toestemming van Hezbollah aan Hamas om de raketten af ​​te vuren was slechts een "betoon van solidariteit" met de Palestijnse zaak, zei Khashan, de Libanese militie die ook een alomvattend conflict probeert te vermijden.

  • "Hezbollah wil Israël niet confronteren omdat ze de gevolgen kennen", waarschuwde Khashan.


168 weergaven0 opmerkingen
bottom of page