top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Reactie van Yad Vashem na Russische aanval op Babi Yar waar in 1941 33.000 Joden werden vermoord


Oekraïense brandweerlieden blussen brand in gebouw op de Joodse begraafplaats op de Babi Yar Holocaust-herdenkingsplaats in Kiev. Foto State Emergency Service of Ukraine


Terwijl we beelden bekijken die uit Oekraïne opduiken van onschuldige burgers die vluchten uit hun bedreigde huizen en foto's van de dodelijke Russische aanval op de omgeving van de Babi Yar Holocaust-herdenkingsplaats, spreekt Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Center, zijn felle veroordeling uit.


We roepen de internationale gemeenschap op om gecoördineerde maatregelen te nemen om zowel het leven van burgers als deze historische plaatsen te beschermen vanwege hun onvervangbare waarde voor onderzoek, onderwijs en herdenking van de Holocaust. In plaats van te worden blootgesteld aan schaamteloos geweld, moeten heilige plaatsen zoals Babi Yar worden beschermd.


Natuurlijk moeten de veiligheid en het welzijn van burgers universeel en absoluut worden gerespecteerd. We blijven met grote bezorgdheid de buitensporige daden van agressie tegen burgerdoelen in Oekraïne volgen.


Yad Vashem herhaalt zijn oproep om af te zien van misbruik en verdraaiing van de herinnering aan de Holocaust. Babi Yar, was de plaats waar gedurende een periode van twee dagen in september 1941 speciale nazi-moordploegen een moorddadige actie voerden waarbij zo'n 33.000 Joden werden vermoord als onderdeel van de ideologie van genocide gepleegd door de Duitse nazi's en hun medewerkers. De geschiedenis moet nauwkeurig worden herinnerd en de morele lessen ervan moeten door iedereen naar waarheid worden toegepast.201 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page