israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Rechtszaken aangespannen na ontdekking dat supermarktketen Shufersal ' geheime' website heeft


Screenshot 'geheime' website Shufersal


Nadat door Channel 12 woensdag onthulde dat de supermarktketen Shufersal op een 'geheime website' voor ultraorthodoxe kopers kortingsprijzen aanbood zijn er rechtszaken tegen de supermarktketen aangespannen, en zal de commissie Economische zaken in de Knesset een onderzoek gaan instellen.


In het Channel 12 programma "Tochnit Chisachon" (Saving Plan) werd onthuld dat Yashir L'Mehadrin, een site die wordt beheerd door de Shufersal-keten, producten aanbood die vele malen goedkoper waren dan dezelfde artikelen op de hoofdwebsite van Shufersal, waarbij 2000 identieke producten goedkoper bleken te zijn op Yashir L'Mehadrin .


De website levert niet aan sommige grote steden in Israël, waaronder Haifa, Rishon Lezion, Ramat Gan en Ashkelon.


In een reactie vertelde Shufersal aan Channel 12 dat Yashir L'Mehadrin bedoeld is voor populaties die producten kopen met een mehadrin kashrut,(extreem koosjer) en zei: "er is geen ruimte om dit product of een ander product tussen deze sites of tussen de verschillende formaten te vergelijken."


Ter vergelijking, diepvriespizza's worden bij Shufersal Directly verkocht voor NIS 15,90 - en bij Shufersal Online voor NIS 21,90 - een verschil van 37%.

Een gewone grote donut wordt verkocht bij Yashir Mehadrin voor NIS 2,90, en bij Shufersal Online voor NIS 5,90 - een verschil van 103%. Bevroren zalmsteak wordt bij Shufersal Direct verkocht aan Mehadrin voor NIS 39,90 en aan Shufersal Online voor NIS 54,90 - een verschil van 62%. Een liter olijfolie van Dean Marketing wordt verkocht bij Yeshir Mehadrin voor NIS 29,90 en bij Shufersal Online voor NIS 39,90 - een verschil van 33


Nadat het Channel 12-rapport was gepubliceerd, werden de prijzen op de hoofdsite van de keten voor sommige producten verlaagd.


Veel producten op de Yashir L'Mehadrin-site, variërend van pasta tot vlees, waren donderdag nog steeds goedkoper dan op de reguliere Shufersal-site, hoewel sommige items duurder waren, zoals vers lams- en rundvlees.


MK Michael Biton, voorzitter van de Commissie Economische Zaken van de Knesset, heeft verzocht om het onderwerp te onderzoeken om te zien of er sprake is van discriminatie op grond van sector, aldus Channel 12. Biton verklaarde tegen The Jerusalem Post dat er geen economisch of bedrijfsmodel is dat een dergelijk verschil in prijzen.


Een aantal consumenten heeft naar aanleiding van het rapport een class action-rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf voor NIS 500.000.000, (€ 139 miljoen) waarbij ze beweerden dat er sprake was van discriminatie op basis van sector en dat het prijsverschil 'te wijten was aan hebzucht'. De rechtszaak werd aangespannen door het advocatenkantoor Uri Keynan and Co.


Volgens Channel 12 is er ook een class action-rechtszaak van NIS 10 miljoen (€2,8 miljoen) aangespannen door advocaat Hani Tannous.


Keynan en de andere advocaten die de rechtszaak samen met hem aanspanden, noemden de rechtszaak 'een van de belangrijkste aangespannen consumentenrechtszaken'. "Dit is ernstige en flagrante discriminatie tegen de achtergrond van sectorale aansluiting. Het is ondenkbaar dat een hele sector die regelmatig bijdraagt ​​aan de staat op deze manier wordt gediscrimineerd", aldus Keynan.


141 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws