top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Rechtvaardigen onder de Volkeren voor afstammelingen van drie Nederlanders die Joden hebben gered tijdens een speciale ceremonie in Den Haag

Dani Dayan met president Herzog en Koning Willem Alexander. Foto Yad Vashem


Tijdens een ceremonie maandag 11 maart 2024 in Den Haag, hebben Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan en de Israëlische ambassadeur in Nederland Ambassadeur Modi Ephraim, eert drie Nederlandse Rechtvaardigen onder de Volkeren, erkend door Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Centre in Jeruzalem.


De titel Rechtvaardige onder de Volkeren wordt uitgereikt aan de weinige niet-Joden die hun leven riskeerden om Joden te helpen redden tijdens de Holocaust.


De nakomelingen van Rechtvaardige onder de Volkeren Rolina en Johannes Oelen, Jan Hendriks, en Johannes en Wilhelmina Bros, ontvingen namens het Joodse volk en de staat Israël het certificaat en de medaille van waardering voor hun onbaatzuchtige daden van vriendelijkheid en moed.


De ceremonie maakte deel uit van het historische bezoek van voorzitter Dayan aan Nederland, waarbij onder meer werd deelgenomen aan de openingsceremonie van het nieuwe Nederlandse Nationale Holocaust Museum in Amsterdam.


De opening van het museum werd bijgewoond door de koning van Nederland, de premier van Nederland, de president van Oostenrijk, de president van de Bundesrat van Duitsland en de president van de staat Israël. Tijdens zijn bezoek bezocht Dayan ook het Nederlandse Holocaust Namenmonument en ontmoette hij hoofden van instellingen die zich bezighouden met de herdenking van de Holocaust en de strijd tegen antisemitisme.


“Als voorzitter van Yad Vashem voel ik de zware last op mijn schouders en de grote verantwoordelijkheid om het verhaal van de Holocaust, de oorzaken ervan, en de plicht die de wereld heeft om te voorkomen dat dergelijke gebeurtenissen opnieuw plaatsvinden, door te geven”, aldus Dayan tijdens de bijeenkomst. evenement. "Ik werk elke dag aan dit doel. Bovendien, op momenten als deze, terwijl ik voor families sta van mensen die ervoor kozen om op te staan tegenover het pure kwaad en als bakens van licht te fungeren te midden van de grote duisternis, word ik vervuld met hoop op onze gedeelde toekomst. Het Joodse volk als geheel is deze individuen dankbaarheid verschuldigd voor hun moed en innerlijke moraliteit."


Over de Redders:

Rolina Oelen-ter Stege en Johannes Martinus Oelen

Rolina (Oelen-ter Stege) en Johannes Martinus Oelen woonden in een klein dorpje vlakbij Leeuwarden. Ze kregen twee kinderen. Johannes, lid van de Nederlandse underground, werd gevraagd of hij ermee instemde joden te verbergen. Het echtpaar Oelen ging akkoord, en Esther en Nathan Cohen, wier twee zonen en kleindochters al door de nazi's waren vermoord, trokken eind 1942 bij Rolina en Johannes in. Ruim twee jaar verstopten de Cohen's zich in een huisje van de familie Oelen. , waar Johannes een speciale schuilplaats bouwde waar Esther en Nathan detectie konden vermijden. Na de bevrijding keerden de Cohen's terug naar hun huis en bleven in contact met hun reddingswerkers. Johan Oelen nam namens zijn grootouders de felbegeerde titel in ontvangst.


Jan Hendriks

Foto Yad Vashem


Jan en zijn vrouw Abeltje Hendriks-Aardema (eerder erkend door Yad Vashem in 1979) woonden met hun dochter in Emmer-Compascuum. Het echtpaar had een kruidenierswinkel waar Abeltje werkte, en Jan verkocht goederen van deur tot deur. Het echtpaar was centrale figuren in de Nederlandse verzetsgroep Zefat, die in Drenthe opereerde. Ze verborgen Joden in hun huis en hielpen ook een grote groep Joden onderduiken in de bossen bij Valthe. Jan werd in 1944 gearresteerd en naar het kamp Amersfoort gedeporteerd, waar hij dysenterie opliep. Jan stierf op 18 november 1944 van uitputting in Husum-Schwesing, een bijkamp van Neugengamme in Duitsland. Albertje zette haar verzetsactiviteiten voort tot het einde van de oorlog. De Rechtvaardige Onder de Volkeren-prijs van Jan Hendriks werd uitgereikt aan de kleindochter van het echtpaar, Annemieke Vloedmans.


Johannes Jozephus en Wilhelmina Regina (van Tongeren) Bros

Foto Yad Vashem


Wilhelmina Regina (van Tongeren) en Gebr. Johannes Jozephus hadden 11 kinderen en woonden in Ravenstein. Op een gegeven moment benaderde de plaatselijke priester genaamd Petrus Adrianus Johannes Maria van Heijst het echtpaar en vroeg of ze Henriëtte Hen (geboren 1917) wilden verbergen, een Joods meisje wiens ouders, Jozef en Frouwgje (née Druif) Hen werden gedeporteerd en vermoord in Auschwitz. in november 1942. De broers aarzelden vanwege het grote risico voor hun gezin en de kleine omvang van hun huis. Later stemden ze er echter mee in, en Henriette bleef twee maanden bij hen. Henriëtte verhuisde later naar een ander gezin, waar ze zich moest verstoppen in een varkensstal om te voorkomen dat ze ontdekt zou worden door een nazi-familie die ook in het huis woonde waar ze zich verstopte. Het risico om ontdekt te worden was zo groot dat de priester besloot Henriëtte terug te brengen naar de familie Bros, die haar voor zes maanden weer in huis nam tot aan de bevrijding. Henriëtte onderhield een nauwe band met de familie Bros en hun nakomelingen. Yad Vashem erkende het Bros-echtpaar en pater Petrus van Heijst als Rechtvaardige onder de Volkeren. Het certificaat en de medaille werden gezamenlijk in ontvangst genomen door Henriette's dochter, Frouwkje Bornstein, samen met de levenslange vriendin van Betty Strijbos-Bros, dochter van de redders, Wilhelmina en Johannes Bros.

484 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page