top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Reddingsoperatie redt ei van door vergiftiging gedode gier

Het ei van de vergiftigde gier in zijn nest. Foto door Or Peled/Israel Nature and Parks Authority via ISRAEL21c


Werknemers en vrijwilligers van de Israel Nature and Parks Authority (NPA) zijn er onlangs in geslaagd het bevruchte ei van een vergiftigde gier te redden.


De vrouwelijke gier die het ei legde, was er alleen mee aan het broeden nadat haar partner weken daarvoor aan vergiftiging was gestorven. Uitgehongerd verliet de vrouwelijke gier – met het label A25 – uiteindelijk het nest op zoek naar voedsel. 


Maar kort daarna werd ook A25 vergiftigd en stierf, waardoor het 23 dagen oude ei alleen achterbleef. Het duurt 57 broeddagen voordat een gierembryo zich ontwikkelt en met succes uitkomt.


Dankzij een tracker die op het nest van de A25 was geïnstalleerd, merkten NPA-werknemers een gebrek aan beweging op en gingen daar onmiddellijk mee aan de slag. Ze haalden het ei uit het nest tijdens een reddingsoperatie die enkele uren duurde, en transporteerden het naar de broedmachine in het Hai-Bar Carmel Reserve.


Het opgeslagen ei in een broedmachine. Foto door Israel Nature and Parks Authority via ISRAEL21c


“Het was nodig om het ei snel van het nest naar de broedmachine over te brengen, ook al was het niet duidelijk of het ei überhaupt bevrucht was, of dat het embryo zou overleven”, zegt Ohad Hatzofe, een vogelecoloog bij NPA tegen ISRAEL21c.


“We zullen voor het ei blijven zorgen totdat het hopelijk binnen de komende 30 dagen uitkomt”, voegde hij eraan toe. “We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de A25-genen blijven bestaan ​​en bijdragen aan het voortbestaan ​​van de soort in Israël en het Midden-Oosten.” 


Een vergiftigingsfenomeen

Sinds februari zijn in de Arava-regio in het zuiden van Israël minstens twintig gieren gestorven door vergiftiging, terwijl de autoriteiten zich inspannen om een ​​einde te maken aan het fenomeen. Er zijn nog maar ongeveer 170 gieren over in Israël en recente incidenten hebben de soort met uitsterven bedreigd. 


Na het laatste vergiftigingsincident beloofde het ministerie van Milieubescherming 15 miljoen NIS over te dragen aan de NPA om een ​​plan uit te voeren ter bestrijding van het vergiftigingsverschijnsel, dat de autoriteit in september 2023 had geformuleerd en goedgekeurd.

208 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page