top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Regering keurt voorstel premier Lapid goed om een ​​regionaal mechanisme op te zetten – Negev-forum


Foto via ministerie van Buitenlandse Zaken / GPO van het eerste Negev forum in maart 2022


De regering keurde vandaag, zondag het voorstel van premier Yair Lapid goed voor de oprichting van een regionaal mechanisme - het Negev-forum.

Op grond van dit besluit coördineert het ministerie van Buitenlandse Zaken het noodzakelijke professionele werk in Israël voor het Forum. De directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Alon Ushpiz, zal de Israëlische stuurgroep leiden en Israël vertegenwoordigen in de multilaterale stuurgroep.

Premier Yair Lapid aan het begin van de kabinetsvergadering van vandaag: "Het kabinetsbesluit formaliseert en financiert de werkgroepen voor het Negev-forum, dat we vorig jaar samen met de VS, de VAE, Bahrein, Marokko en Egypte hebben opgericht.

Deze werkgroepen zullen economische en veiligheidsverbindingen tot stand brengen waar we een paar jaar geleden niet eens van hadden kunnen dromen. We werken samen met ondernemers in food-tech, water, energie, toerisme en klimaat, vergroten de handel tussen onze landen en voeren een dialoog die de veiligheid van Israël versterkt."

De directeuren-generaal van de ministeries van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Cultuur en Sport, Energie, Toerisme, Volksgezondheid en Defensie zullen het professionele werk van de Israëlische werkgroep leiden, met deelname van de ministeries van Regionale Samenwerking, Economie en Financiën.

De historische Negev-top werd gehouden op initiatief van premier Lapid in Sde Boker in maart 2022, met de ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, de VAE, Bahrein, Marokko, de Verenigde Staten en Israël. Dit, samen met de vergadering van de stuurgroep in Manama in juni 2022, leidde tot de oprichting van een regionale architectuur - "The Negev Forum".

Het besluit van de regering institutionaliseert het werk van het Forum om de doelstellingen van het initiatief te bevorderen: regionale stabiliteit en veiligheid, het leiden van diplomatieke en economische samenwerking en intermenselijke banden tussen de lidstaten voor het welzijn van de volkeren in de regio.

Het Negev Forum zal optreden op basis van zes multilaterale werkgroepen op het gebied van voedselzekerheid en water, energie, toerisme, gezondheid, onderwijs en tolerantie, en regionale veiligheid.


55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page