top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Regering keurt wereldwijd project goed voor documentatie getuigenissen van overlevenden Holocaust


Foto Karsten Winegaerdt in Unsplash


De Israëlische regering heeft zondag, als een van zijn laatste daden, een voorstel goedgekeurd van premier Yair Lapid en minister van Sociale Gelijkheid Merav Cohen om 3,5 miljoen Shekel (€ 976.000) toe te wijzen voor de documentatie van overlevenden van de Holocaust van over de hele wereld.

Premier Yair Lapid: “Tien jaar geleden, toen ik minister van Financiën was, was ik de drijvende kracht achter het besluit om de uitkeringen voor overlevenden van de Holocaust met miljoenen shekels te verhogen. Nu, ik breng deze cirkel rond in deze laatste kabinetsvergadering. Dit jaar heeft onze regering meerdere inspanningen geleverd om overlevenden van de Holocaust ten goede te komen en om de herinnering aan de Holocaust voor toekomstige generaties te blijven bewaren. Ik ben ontroerd en trots dat we vandaag deze belangrijke beslissing hebben genomen om de verhalen van overlevenden van de Holocaust uit Israël en de rest van de wereld te documenteren - een beslissing die een stempel zal drukken op toekomstige generaties. Ik dank minister van Sociale Gelijkheid Meirav Cohen voor haar intensieve werk aan deze beslissing, en in het algemeen voor het welzijn van overlevenden van de Holocaust op verschillende gebieden.”

Minister van Sociale Gelijkheid Meirav Cohen: "Ik ben er trots op lid te zijn van de regering die zo'n belangrijk besluit als vandaag heeft goedgekeurd. We lopen voorop als het gaat om het verzamelen, onderzoeken en documenteren van de verhalen van overlevenden van de Holocaust die over de hele wereld leven. De gemiddelde leeftijd van de overlevenden is 86, en in feite hebben we nog maar een paar jaar om de kwaliteit van het leven van de overlevenden te verbeteren, en ten tweede om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen om vereeuwigd te worden ten behoeve van toekomstige generaties.

Dit documentatieproject gaat gepaard met een reeks acties die we het afgelopen jaar hebben ondernomen om het leven van overlevenden van de Holocaust in Israël te verbeteren. We hebben de nadruk gelegd op toenemende inkomsten voor arme overlevenden van de Holocaust uit de staatsbegroting en middelen die we hebben gemobiliseerd uit landen over de hele wereld. Ik dank premier Yair Lapid voor zijn persoonlijke inzet voor deze belangrijke kwestie en voor de steun die ik tijdens de looptijd heb gekregen bij het bevorderen van de rechten van overlevenden van de Holocaust."

Als onderdeel van het besluit zal fotografisch bewijsmateriaal van overlevenden van de Holocaust uit Israël en de wereld worden gepromoot. Het verzamelde bewijsmateriaal zal een digitaliseringsproces ondergaan en er zullen veel middelen worden toegewezen om het materiaal te verwerken tot sociale netwerkformaten, met als doel de inhoud toegankelijk te maken voor de jongere generatie. De inhoud zal onder andere ook worden geïntegreerd in de onderwijssystemen van de partnerlanden.

Het besluit komt tegen de achtergrond van de ontkenning van de Holocaust overal ter wereld en met het oog op de hoge leeftijd van overlevenden van de Holocaust die tegenwoordig leven, waardoor dringend actie moet worden ondernomen om hun getuigenissen te documenteren.


68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page