top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Regering komt met plan om autobezit met 5% te verminderen en 1 miljoen minder km per dag


Screenshot YouTube


De regering heeft 'One Miljon plan bekend gemaakt om het privéauto bezit met 5% te verminderen en het dagelijks gereden aantal kilometers per dag met 1 miljoen km te verminderen, en dat allemaal binnen een jaar.


Het klinkt nogal ambitieus, het plan van de regering, in een land waar tot nu toe juist het type auto dat iemand bij sollicitatie kreeg voorgeschoteld bepalend was voor het wel of niet accepteren van de baan.


Daarnaast is er in het overgrote deel van Israël tijdens de Shabbat (van vrijdagavond tot zaterdagavond) geen openbaar vervoer, en je kan toch niet gaan verachten dat mensen die niet religieus zijn 25 uur thuis blijven zitten en bijvoorbeeld op vrijdagavond niet bij familie of vrienden op bezoek kunnen.


Maar goed, het plan ligt er en men heeft goede bedoelingen, zoals blijkt uit wat er allemaal zou moeten veranderen.


Te beginnen met het verminderen van het autobezit met 5% en het verminderen van het aantal dagelijkse gereden kilometers met 1 miljoen kilometer per dag.


'Daarnaast moet het OV worden uitgebreid en moet er 120 km nieuwe OV-routes door het hele land worden aangelegd.


Voor het eerst zullen werknemers in de publieke sector recht hebben op vergoedingen voor 'vervoer' die identiek zijn aan vergoedingen voor 'auto-onderhoud', zonder dat ze een eigen voertuig hoeven te bezitten, en zullen ze voorrang geven aan het gebruik van het openbaar vervoer. Deze stap zal feitelijk resulteren in een extra NIS 1.000 voor elke ambtenaar die ervoor kiest om geen eigen auto te hebben.


Ook zullen de mogelijkheden voor werken op afstand voor ambtenaren in de publieke sector worden vergroot.


Er zal een programma worden gepromoot om meer samen te reizen, carpooling bestaat al lang in Israël, met speciale carpool rijbanen, maar is geen succes. De meeste Israëli's preferen alleen in de auto naar het werk te reizen.


Onder het mom van "Geen reis, geen kosten" wil men voordelen creëren voor degenen die hun auto niet dagelijks gebruiken. Hoe dat er echter uit gaat zien was ten tijde van het persbericht niet bekend.


Het laatste wat opvalt is dat men aankondigt proeven te versnellen van transporttechnologieën zoals slimme verkeerslichten, verkeersbeheercentra, voertuigtellingen en drone-projecten. Veel verkeerslichten in Israël werken op dit moment nog zonder te reageren op het verkeersaanbod en dus gewoon op tijdschema van 1 - 1,5 minuut groen licht.


74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page