top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Regering Netanyahu keurt wapenstilstand goed


Screenshot


Na een zes uur durende vergadering in Tel Aviv die woensdagochtend in de vroege uren eindigde, stemde het Israëlische kabinet voor het aanvaarden van een overeenkomst voor een tijdelijk staakt-het-vuren met Hamas, waarbij gijzelaars zouden worden uitgewisseld die door de organisatie worden vastgehouden voor Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. De overeenkomst wordt pas over 24 uur van kracht omdat er bezwaar kan worden gemaakt bij het Hooggerechtshof.


De verklaring die door het kabinet van de premier is uitgegeven luidt vertaald:


De regering van Israël is verplicht alle gijzelaars naar huis terug te sturen. Vanavond heeft de regering de hoofdlijnen goedgekeurd van de eerste fase om dit doel te bereiken, volgens welke ten minste vijftig gijzelaars – vrouwen en kinderen – zullen worden vrijgelaten gedurende vier dagen, waarin een pauze in de gevechten zal worden gehouden. De vrijlating van elke extra tien gijzelaars zal resulteren in een extra dag pauze.

De regering van Israël, de IDF en de veiligheidsdiensten zullen de oorlog voortzetten om alle gijzelaars naar huis terug te sturen, de eliminatie van Hamas te voltooien en ervoor te zorgen dat er geen nieuwe dreiging voor de staat Israël vanuit Gaza zal ontstaan.


In een later uitgegeven WhatsApp bericht staat:


“De Israëlische regering zet zich in voor de terugkeer van alle ontvoerden naar huis”, aldus de regeringsverklaring in een WhatsApp-bericht. “Vanavond heeft de regering het schetsontwerp goedgekeurd voor de eerste fase van het bereiken van dit doel, volgens welke minstens vijftig ontvoerden – vrouwen en kinderen – gedurende vier dagen zullen worden vrijgelaten, waarin er een pauze in de gevechten zal zijn. De vrijlating van elke tien extra ontvoerden zal resulteren in een extra dag verlenging van de wapenstilstand.”

Voor iedere dag verlenging kunnen 10 gijzelaars worden vrijgelaten.


Slechts drie ministers – die de extreemrechtse Otzma Yehudit-partij vertegenwoordigen – stemden tegen de deal. De religieuze zionisme partij van Smotrich, dat zei tegen te zullen stemmen, steunde naar verluidt uiteindelijk voor de deal, net als de ultraorthodoxe Shas partij deed.


Degenen die tegenstemden waarschuwden dat het Israëls vermogen zal schaden om de vrijlating van alle gijzelaars veilig te stellen en de militaire campagne van Israël om Hamas uit Gaza te verdrijven zal compliceren. Ze waarschuwden ook dat het moeilijk zal zijn de oorlog te hervatten zodra deze tijdelijk is stopgezet.


De overeenkomst werd tot stand gebracht door Qatar, met grote betrokkenheid van de VS.


“De deal is uiteindelijk gestructureerd om vrijlatingen boven de 50 te stimuleren”, zei een hoge Amerikaanse functionaris, eraan toevoegend dat “nu gestructureerd is voor vrouwen en kinderen in de eerste fase, maar met de verwachting voor verdere vrijlatingen. Het duidelijke doel is om alle gijzelaars naar huis te brengen, naar hun families.”


Een Israëlische functionaris zei dat de vijftig gijzelaars die naar verwachting zullen worden vrijgelaten Israëlische of Israëlische dubbele nationaliteiten zullen hebben, en dat buitenlanders naar verwachting geen deel zullen uitmaken van deze specifieke uitwisseling.


Niet alle details van de overeenkomst zijn formeel vrijgegeven aan het publiek, maar een Israëlische regeringsfunctionaris zei dinsdag dat de deal naar verwachting de vrijlating van 50 levende Israëlische burgers, voornamelijk vrouwen en kinderen, in groepen van 12 tot 13 personen zal opleveren. per dag.


In ruil daarvoor heeft Israël voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog ingestemd met een staakt-het-vuren van ten minste vier dagen.


De regering bevestigde deze voorwaarden van de overeenkomst na de stemming, zonder details te geven over de andere Israëlische concessies.


In een verklaring waarin Hamas de wapenstilstand verwelkomde schatte het het aantal vrij te laten Palestijnse gevangen op 150.


De wapenstilstand zal pas over 24 uur van kracht worden omdat er nog bezwaar kan worden gemaakt bij het Hooggerechtshof.
1.996 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page