top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Regering Netanyahu komt met wetsvoorstel zodat procureur -generaal hem niet ongeschikt kan verklaren


Foto GPO


De Likud heeft zondag een nieuw wetsvoorstel ingediend dat, indien aangenomen, de gronden voor diskwalificatie van een dienende premier ernstig zou beperken en de bevoegdheden van de procureur-generaal hem onbekwaam te verklaren, aan de kant schuift.


Het voorstel dat wordt ingediend door Likud-parlementariër Ofir Katz stelt dat een premier alleen "onbekwaam" kan worden verklaard vanwege fysieke of mentale beperkingen, in tegenstelling tot belangenconflicten.


Het voorstel van zondag, dat tot doel heeft de "Basiswet: de regering" te wijzigen, zegt dat alleen de premier of het kabinet, met een meerderheid van 75 procent, een premier ongeschikt kan verklaren voor het ambt - en dan alleen om redenen die verband houden met hun geestelijke gezondheid of lichamelijke gezondheid.


"In zeldzame gevallen waarin een verklaring wordt afgelegd tegen de wil van de premier, zal de Knesset voorzitter het besluit voorleggen aan het parlement, dat de diskwalificatie kan goedkeuren met een meerderheid van 90 Knesset leden", luidt het wetsvoorstel.


Volgens een verklaring van Katz beoogt het wetsvoorstel zogenaamd "misbruik van bestaande wetgeving te voorkomen om de wil van de kiezer te dwarsbomen en heeft het tot doel de zekerheid en stabiliteit te vergroten".


Eerder deze maand diende The Movement for Quality Government in Israel een verzoekschrift in bij de rechtbank waarin stond dat Netanyahu moet worden verwijderd, daarbij verwijzend naar de inspanningen van zijn regering om de rechterlijke macht radicaal te transformeren en het argument dat Netanyahu in strijd is met een belangenconflictregeling die hem verbiedt betrokken te zijn bij zaken die kan van invloed zijn op zijn lopende proces over graft-aanklachten.


Als eerste stap vroeg het Hooggerechtshof de regering om een ​​reactie op de beschuldigingen.


Als deze wet wordt aangenomen is de procureur-generaal buitenspel gezet, weer een stap op weg naar eliminering van de rechters.


92 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page