israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Regeringscrisis over, Meretz Knesset lid Ghaida Rinawie Zoabi terug bij regeringscoalitie


Yair Lapid en Rinawie Zoabi met de Arabische burgemeesters. Screenshot social media


De regeringscrisis is over en de coalitie is weer terug op 60 Knesset zetels. Meretz Knesset lid Ghaida Rinawie Zoabi zal haar protest tegen de regering beëindigen en terugkeren om de coalitie te steunen, zei ze zondag.


Rinawie Zoabi bereikte een akkoord met plaatsvervangend premier Yair Lapid om de Arabische sector te helpen.


Rinawie Zoabi nam met haar acht Arabische burgemeesters mee naar de ontmoeting met Lapid, die hun eisen formuleerden. Ze riepen op tot beter toezicht op de uitvoering van toewijzingen aan de Arabische sector die in de begroting van vorig jaar zijn gedaan en zullen worden gedaan in de begroting die volgende maand ter goedkeuring aan het kabinet zal worden voorgelegd.


"Omdat ik hier ben gekomen om de lokale autoriteiten te dienen en om prestaties te leveren voor de behoeften van het Arabische publiek, zal ik de coalitie steunen", zegt Zoabi in een gezamenlijke aankondiging.


Zoabi zegt dat ze zich realiseert dat “het alternatief voor deze regering de extreemrechts Itamar] Ben-Gvir als minister zal zijn, en ik wil dat alternatief voorkomen.”


Yair Lapid zei: "ik ben blij met de terugkeer van Ghaida Zoabi naar de coalitie. We hadden een open en weloverwogen dialoog over de werkelijke behoeften van de Arabische samenleving, samen met de hoofden van de autoriteiten - die ik bedank voor hun komst en dienst. We hebben dit debat achter ons gelaten en samen keren we terug naar het werk van de regering en de coalitie".

Minister van Regionale Samenwerking Esawi Frej, die aan de bijeenkomst deelnam, zei na afloop: "de bijeenkomst had een goede sfeer en het was duidelijk dat het handhaven van de regering en de coalitie een belangrijk belang is van het Israëlische publiek in het algemeen, en de Arabische samenleving in het bijzonder, we zullen al het mogelijke doen om deze crisis te gebruiken om de inzet van de regering voor de Arabische sector te versterken voorafgaand aan de goedkeuring van de volgende begroting."72 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws