israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Reizend' museum maakt van kunst een gratis hub voor iedereen


Bezoekers van het mobiele museum van Zumu in Nahariya. Foto door Yair Meyuhas/Studio ZooZ


Stel je een enorme vleesverwerkingsfabriek voor, overgenomen door 50 kunstenaars in allerlei media die 3.500 meter grauwe industriële ruimte omtoveren tot een magisch museum.


Dat is wat Zumu, 'het museum in beweging', heeft gedaan in de voormalige Soglowek-fabriek in Nahariya, in het noorden van Israël.


De tentoonstelling, in samenwerking met de Tarbut beweging, loopt tot 2 juli.


Het idee van Zumu, een samentrekking van de Hebreeuwse woorden voor 'verhuizen' en 'museum', is om tijdelijke musea te creëren die door Israël reizen, voornamelijk in steden in de periferie van Israël die weinig culturele locaties hebben.


De toegang is gratis omdat Zumu het concept van een museum wil veranderen van een elitaire instelling in een dynamisch cultureel centrum dat elke gastgemeenschap weerspiegelt.


Sommige van de kunstenaars in de exposities zijn locals; andere kunstenaars nemen deel aan een residentieprogramma en maken werk in opdracht in samenwerking met de lokale gemeenschap.

Kinderen genieten van hun bezoek aan het mobiele Zumu-museum in Nahariya. Foto door Yair Meyuhas/Studio ZooZ


De Soglowek fabriek staat bij de ingang van Nahariya aan een met eucalyptus omzoomde boulevard die zich uitstrekt tot aan de Middellandse Zee. De fabriek wordt binnenkort afgebroken om plaats te maken voor hoogbouw appartementsgebouwen.


Sinds Zumu zijn tentoonstelling in de fabriek in mei opende, kwamen er elke dag honderden mensen uit heel Israël, waaronder groepen schoolkinderen, om te ontdekken en te leren, gebruikmakend van een gevoel van gemeenschappelijke creativiteit.


Kunst, onderwijs, gemeenschap


Zumu werd opgericht toen Milana Gitzin-Adiram, Sharon Glazberg en Halit Michaeli samenkwamen om kunst, onderwijs en gemeenschap te combineren.


Zumu heeft eerder tentoonstellingen gehouden in Yeruham en Arad in het zuiden, en Lod in centraal Israël.


"Deze tentoonstelling is een ongelooflijk succes geweest", vertelde Zumu woordvoerder Ariel Adiram aan ISRAEL21c.


De kunstenaars transformeerden een fabriek die vroeger salami en vleeswaren produceerde, zei hij. "We waren in staat om creativiteit en vitaliteit te brengen in een plek die bedoeld was voor het bewaren van dood vlees!"

Bezoekers genieten van kunst in een voormalige vleesverwerkingsfabriek. Foto door Yair Meyuhas/Studio ZooZ


De tentoonstelling wordt gesponsord door de gemeente Nahariya en door verschillende organisaties, waaronder Reality Group, die eigenaar is van het fabrieksterrein.


Het thema van de tentoonstelling, 'Life's Work', raakt ook de nieuwe periode na de pandemie en de wens om terug te keren naar het normale leven.

Een band viert Zumu's opening van de tentoonstelling 'Life's Work' in een voormalige fabriek in Nahariya. Foto door Yair Mehuyas/Studio ZooZ


In koelruimten, opslagruimten en bij het laadperron voor vrachtwagens verkennen exposities werk en leven en het verstrijken van de tijd.


Een kunstvideo toont amandelbomen die bloeien, hun bloesem verliezen in de wind en dan weer helemaal opnieuw bloeien. Er zijn vlinders die tegen een enorme muur lijken op te vliegen, op weg naar het licht.

Vlinders gemonteerd langs een massieve muur in het mobiele Zumu-museum lijken naar het licht te bewegen. Foto door Yair Meyuhas/Studio ZooZ


Aan het begin van hun museumtour zaten groepjes studenten op lage stoelen cider te drinken en koekjes te eten. De oprichters van Zumu vinden dat kunst warm en lief moet zijn, open voor iedereen.

Een kind geniet van een interactieve tentoonstelling in Zumu in Nahariya. Foto door Yair Meyuhas/Studio ZooZ


Bezoekers lopen door de fabrieksgangen en ontdekken allerlei soorten kunst, inclusief foto's en video's.


In een deel van de fabriek is een uitstalling van droge takken versierd met bloemen gemaakt van origami. De takken lijken uit een stuk beton te groeien, een ander voorbeeld van wedergeboorte.


Galia Mor, een van de rondleiders van het museum, leidde vroeger de cultuurafdeling van het stadhuis van Nahariya en nam vrij van haar pensioen om bij Zumu te trainen om rondleidingen door de fabriek te leiden.


Het reizende museum, zei ze, "geeft een ongelooflijke boost aan de stad."


Voor meer informatie, klik hier.
29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws