israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Religieuze leiders van alle godsdiensten doen oproep voor COVID-19-vaccinaties


President Herzog met alle religieuze leiders. Foto Koby Gideon (GPO)


President Isaac Herzog verwelkomde donderdag alle leiders van de grote religies in Israël in de residentie van de president en deed samen met hen een oproep voor massale vaccinaties tegen COVID-19. De president werd vergezeld door minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz en COVID-coördinator prof. Salman Zarka.


Bij de historische top in de residentie van de president in Jeruzalem waren vooraanstaande leiders van de belangrijkste religies die in het Heilige Land worden beoefend: de Rishon LeZion, opperrabbijn van Israël, Rabbi Jitschak Yosef; opperrabbijn van Israël, president van het rabbijnse hooggerechtshof, rabbijn David Lau; de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III; Latijnse patriarch, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa; president van het Shari'a-hof van beroep, sjeik Abed Elhakim Samara; Leider van de Druzengemeenschap, Sheikh Mouafaq Tarrif; hoofd van de Grieks-katholieke kerk, Haifa en Galilea, aartsbisschop dr. Yosef Mata; hoofd van de moslimafdeling, ministerie van Binnenlandse Zaken, sjeik Ziad Abu Moch; Inspecteur van Imams, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Sheikh Jamal Al Obra; en secretaris-generaal van de bahá'í-beweging in Israël, dr. David Rutstein.


Tijdens de bijeenkomst deden de religieuze leiders een gezamenlijke oproep: "De heiligheid van het leven is een allerhoogste waarde voor religies en het redden van het leven van een mens - allemaal geschapen naar het beeld van God - is de grootste religieuze verplichting van allemaal,’ verklaarden ze.


“Samen met gebeden tot de Almachtige roepen we iedereen op om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. De vaccins die zijn goedgekeurd door de belangrijkste professionele regelgevende instanties ter wereld, zijn zeer effectief en veilig, bewezen door het opmerkelijke aantal van meer dan 3 miljard gevaccineerde mensen wereldwijd, en hebben geleid tot een drastische vermindering van COVID-19-infecties. Daarnaast roepen we iedereen op om zich te blijven houden aan alle preventieve maatregelen die door de wetenschap en de geneeskunde worden geëist, op elke plaats naargelang de situatie.”


President Isaac Herzog bedankte de religieuze leiders voor hun komst om hun gemeenschappelijke verantwoordelijkheden te bespreken bij het ondersteunen van de nationale inspanningen om COVID-19 te bestrijden. “Er is geen vervanging voor religieus leiderschap, dat een enorme invloed heeft op het publiek. Dus ik wil dat je volledige back-up en steun geeft aan het ministerie van Volksgezondheid en alle gezondheidswerkers. Ik vraag iedereen hier, gelovige mensen en leiders, om iedereen die medische teams of gezondheidswerkers aanvalt met kracht te veroordelen.”


Hij voegde eraan toe: “Interreligieuze samenwerking is enorm krachtig. Ik denk dat het feit dat deze fantastische oproep uit het Heilige Land komt echt een voorbeeld is en als model dient.”


Foto Koby Gideon (GPO)


De religieuze leiders hielden een open rondetafelgesprek met de president over het belang van vaccinaties, het volgen van richtlijnen voor de volksgezondheid en wederzijdse verantwoordelijkheid.


Minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz: “COVID respecteert de grenzen niet. Noch tussen staten, noch gemeenschappen, noch klassen, noch religies. Het succes van de strijd tegen COVID hangt rechtstreeks af van religieuze leiders die hand in hand staan, en al die tijd hebben we verantwoordelijk leiderschap gezien dat pikuach nefesh, het redden van levens, en de waarde van het menselijk leven als leidend ideaal ziet. Ik wil jullie allemaal uit de grond van mijn hart bedanken, leiders van alle religies en denominaties in Israël, voor jullie centrale rol in de nationale en mondiale strijd tegen COVID.”


Deze historische top werd belegd in samenwerking met het Jerusalem Impact Vaccination Initiative (JVI), om door middel van professionele en interreligieuze samenwerkingen de lessen uit Israëls unieke vaccincampagne met de wereld te delen.


Dr. Inon Schenker, oprichter van JVI: “President Isaac Herzog is het eerste staatshoofd ter wereld dat de rol van religieuze leiders onderstreept in samenwerking met volksgezondheidsexperts en autoriteiten om COVID-19 te bestrijden. De verklaring en het seminar van vandaag benadrukken Jerusalem's ervaring met vaccinaties, waarvan landen en organisaties over de hele wereld nu zullen genieten."


83 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws