top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Rellen Jeruzalem : 10 politieagenten gewond, ruim 200 honderd Palestijnen gewond


Palestijnen op dak Al Aqsa moskee. Screenshot Twitter


Rond 8 uur vanmorgen begonnen er opnieuw rellen op de Tempelberg en in delen van Jeruzalem waarbij tot nu 10 politieagenten en ruim 200 Palestijnen gewond zijn geraakt. Twee agenten liggen in het ziekenhuis. Later vandaag worden opnieuw rellen verwacht.


Palestijnse relschoppers hadden zich goed voorbereid op rellen, zoals uit onderstaande foto's blijkt.


De rellen begonnen nadat het ultra rechtse Knesset lid Ben Gvir, die door premier Netanyahu in zijn coalitie was gehaald, ondanks verbod van de politie pontificaal de Tempelberg opging om te provoceren,

Dat is hem gelukt , want onmiddellijk daarna braken de rellen uit.

Onmiddellijk riep Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van de terreurgroep Hamas, dat er op de Tempelberg in Jeruzalem "een echt bloedbad en oorlogsmisdaad" gaande was.

"We roepen ons hele land op om de straat op te gaan en te botsen met de bezetting", zegt hij, eraan toevoegend dat "Israël een hoge prijs zal betalen voor zijn gedwongen overname van Al-Aqsa."


Dit zorgde voor nog meer geweld.


Kort daarna werd een Israëlische auto met stenen bekogeld, waarop de bestuurder de controle verloor en op rellende Palestijnen inreed. Politie onderzoekt de mogelijkheid dat er opzet in het spel was.


Nadat de auto tot stilstand kwam probeerden Palestijnen de bestuurder te lynchen, politie met getrokken pistool wisten dit te voorkomen.

Natuurlijk komen de rellen de Palestijnse leiders goed uit om de aandacht van alle problemen af te leiden en veroordeelden de Palestijnse leiders om het hardst over de "bestorming van Al-Aqsa" door de Israëlische politie en beloven dat zij als reactie "alle opties" zullen overwegen.


Nadat der rust min of meer terugkeerde, braken er op het moment van schrijven opnieuw rellen uit nadat er op social media een video was verschenen waar politieagenten een Turkse journalist in elkaar slaan.


De krant Haaretz identificeert de man als Fayez Abu Rumeila, een journalist van hetTurkse staats persbureau Anadolu News Agency.


Deze beelden zullen zeker voor Turkije aanleiding zijn opnieuw tegen Israël uit te halen.

De reden voor het in elkaar slaan van de journalist is nog niet bekend maar journalisten hoor je niet in elkaar te slaan.


112 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page