top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Revolutie in de diagnose van huidkanker op komst


Screenshot YouTube


Toen Ofir Aharon zijn doctoraat in elektro-optische engineering afrondde, werd bij zijn moeder melanoom vastgesteld, een ernstige vorm van huidkanker.


Hij besloot zijn kennis te gebruiken om een ​​potentieel levensreddend apparaat uit te vinden dat unieke patronen van lichtbewegingen in de huid kon detecteren voordat zichtbare tekenen zoals veranderingen in pigmentatie aan het oppervlak verschijnen, meldt ISRAEL21C.

“Artsen zeggen dat 50 procent van de huidkanker 'onschuldig' begint en dan kanker wordt, maar pathologen die bekend zijn met de weefselstructuur zeggen dat 95% van de laesies die er onschuldig uitzien, als kanker begonnen. Ik vroeg me af waarom er geen hulpmiddel was dat de vroege verslechtering van laesies kon aantonen lang voordat ze gepigmenteerd werden, ”vertelt Aharon aan ISRAEL21c.

De revolutionaire ontdekking van Aharon is dat de beweging van het licht dat vanuit een kankerachtige laesie terug naar de beeldcamera wordt verstrooid, er heel anders uitziet dan van een goedaardige laesie. “Bij huidkanker zien we veel zijwaartse bewegingen, voornamelijk cirkelvormig. Als de laesie normaal is, of als er geen laesie op de huid is, ziet deze zijwaartse beweging er willekeurig uit, zonder prominente bewegingen en dus zonder richtingspatronen. Maar bij huidkanker gaat de beweging van het terug verstrooide licht van het midden naar buiten of cirkelt rond het midden van de laesie. "

Aharon richtte Patternox op om zijn PatScope-scanner te ontwikkelen en op de markt te brengen, aangedreven door een algoritme dat rotatiebewegingen uit de scan haalt.

De technische beschrijving van het product is "een multifunctioneel apparaat voor het afbeelden van onregelmatigheden in het oppervlak / volume van een huidlaesie door middel van beeldvorming van schaduwgradiëntpatronen".


Een prototype van de PatScope-huidscanner. Foto met dank aan Patternox


Na het indienen van een Amerikaanse octrooiaanvraag begin 2020, zal Patternox in juli een financierings ronde lanceren in de hoop dat PatScope binnen ongeveer twee jaar door de FDA wordt goedgekeurd en daarna kan worden gecommercialiseerd.


Aharon voorziet een uniek systeem van kunstmatige intelligentie (AI) en een terugbetalingsstrategie, zodat patiënten de scan thuis kunnen uitvoeren met virtuele hulp van hun dermatoloog.

93 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page