top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ricinuszaden zullen biobrandstof leveren voor Afrika


Ricunusplanten in het veld. Foto met dank aan Casterra via ISRAEL21C


De ricinusplant produceert een zaadje met olie erin dat al eeuwenlang voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Nu zullen unieke ricinuszaadvariëteiten, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Casterra, de basis vormen voor een nieuwe biobrandstof voor landen in Afrika.


Het in Rehovot gevestigde bedrijf, een dochteronderneming van computerbiologiebedrijf Evogene , ontwikkelt en commercialiseert hoogproductieve ricinuszaden als een kostenconcurrerende, duurzame grondstof van de tweede generatie voor de groeiende biobrandstofmarkt.


Casterra heeft zijn collectie eigen zaden opgebouwd uit meer dan 300 castorlijnen uit meer dan 40 geografische en klimatologische regio's, waarbij geavanceerde veredelingsmethoden worden toegepast met behulp van Evogene's GeneRator AI-technologie.


Deze winterharde zaadvariëteiten kunnen worden geteeld op marginale gronden die anders niet voor landbouw zouden worden gebruikt. De zaden hebben een olierijk gehalte en kunnen mechanisch worden geoogst voor meer efficiëntie en lagere kosten.


Eyal Ronen, CEO van Casterra, zei tegen ISRAEL21C dat de productie van biobrandstof uit ricinusolie "bewezen is een zeer schone en effectieve bron van hernieuwbare energie te zijn", maar dat het tot nu toe te duur was voor massacommercialisering.


Castra's strategische partner, zei Ronen, is een van 's werelds zeven grote oliemaatschappijen.


De initiële focus van de overeenkomst is de aankoop van ricinuszaadvariëteiten van Casterra voor teelt in specifieke Afrikaanse gebieden, en het verlenen van technische ondersteuning.


De overeenkomst biedt ook het potentieel voor langdurige samenwerking in castorteelt tussen deze klant en Casterra, en om uit te breiden naar andere gebieden op het Afrikaanse continent.


"We zijn er erg trots op een groot multinationaal energiebedrijf te ondersteunen door onze geavanceerde ricinuszaadvariëteiten te leveren en hun activiteiten op het gebied van ricinusteelt te begeleiden", aldus Ronen. "Deze nieuwe overeenkomst heeft een aanzienlijk potentieel voor toekomstige groei en versterkt onze positie op de biobrandstofmarkt voor castor."


45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page