israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Riolering is een systeem voor vroegtijdige waarschuwing bij uitbraken van ziekten


Een Kando-technicus controleert gegevens van afvalwatermonsters. Foto met dank aan Kando via ISRAEL21C


De Israëlische stad Ashkelon was in staat om bewoners van een specifieke wijk te waarschuwen voor een Covid-19-uitbraak, zonder een enkele persoon te testen, een week voordat er ziektesymptomen optraden.


Deze tovenarij werd mogelijk gemaakt door een revolutionaire technologie die virussen in rioolwater detecteert. "Het monitoren van onze riolen is als het nemen van de bloedtest van een stad", zegt Ari Goldfarb, CEO van Kando , tegen ISRAEL21C.


“De enige manier om in een pandemie als deze een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel mensen ziek zijn en waar, is door data uit afvalwater te gebruiken. Wanneer een persoon besmet is, zelfs als ze het nog niet weten, stoot hun lichaam virusdeeltjes af. Ons systeem stelt ons in staat om een ​​uitbraak zeven tot tien dagen voordat het gebeurt te zien."


Kando nam rioolmonsters in Ashkelon om concentraties van Covid-19-infectie op te sporen. Foto met dank aan Kando via ISRAEL21C


Zelfs Goldfarb is verbaasd over hoe ver van tevoren deze methode kan zien wat er gaat gebeuren.


"In het begin van deze golf zagen we bijvoorbeeld dat de Omicron zich in de gemeenschap verspreidde voordat klinische gevallen het lieten zien. Dit gaf beslissers meer tijd om maatregelen te nemen en zich voor te bereiden op de komende golf”, zegt hij.


In een gemeente die door het ministerie van Volksgezondheid als "groen" werd beoordeeld vanwege de lage incidentie van Covid-gevallen, toonde Kando's afvalwateranalyse "aan dat het signaal van negatief naar positief verandert en van de ene analyse naar de andere toeneemt", zegt Goldfarb.


Gewapend met deze informatie lanceerde het ministerie daar snel een testcampagne om geïnfecteerde personen te isoleren.


De toekomst van pandemische logistiek


Het ministerie van Volksgezondheid is nu begonnen met het installeren van Kando's technologie in alle Israëlische gemeenten met meer dan 20.000 inwoners. Het is het eerste dergelijke project wereldwijd.


Kando oprichter en CEO Ari Goldfarb. Foto met dank aan Kando via ISRAEL21C


“Veel landen bemonsteren handmatig afvalwater. Israël is de eerste ter wereld die dit doet met algoritmen, machine learning en AI-technologie, de pandemie in het hele land traceert en besluitvormers relevante inzichten en waarschuwingen op een dashboard presenteert”, vertelt Goldfarb aan ISRAEL21c.


Hij zegt dat verschillende landen op kleine schaal beginnen met het testen van Kando's technologie.


"Ik denk dat het verzamelen van inlichtingen de toekomst is van het omgaan met pandemieën, en afvalwater is een kritieke bron van informatie over de virusbelasting", zegt Goldfarb.


Wat vertellen de gegevens ons over de komende weken?

“Op dit moment zien we bijna overal een stijgende lijn”, zegt hij.


“We hopen snel een verandering in een neerwaartse trend te zien; dit zal ons vertellen dat het morbiditeitscijfer in de bevolking afneemt.”


Over de vraag of infecties tegenwoordig alleen worden veroorzaakt door de Omicron-variant in tegenstelling tot de eerdere Delta-variant, kan Goldfarb niet zeggen, omdat deze informatie eigendom is van het ministerie van Volksgezondheid. Wel stelt het ministerie dat Omicron "de Delta-variant snel naar buiten duwt".


Niet alleen coronavirus


De ondergrondse IoT-eenheid van Kando omvat een autosampler, waterkwaliteitssensoren, stromingssensoren en een controller. Tweemaal per week neemt de eenheid een monster met behulp van AI en stuurt het voor analyse naar de Ben-Gurion University, die hielp bij het ontwikkelen van de technologie.


Als er virusdeeltjes in een monster worden gedetecteerd, wordt er aanvullende analyse uitgevoerd in het nationale virologielaboratorium in het Sheba Medical Center om de variant en andere kritieke gegevens te identificeren.


Het Kando systeem verzamelt automatisch monsters die naar een laboratorium worden gebracht voor virustests. Foto met dank aan Kando via ISRAEL21C


Binnen ongeveer 24 uur weten lokale autoriteiten van een dreigende uitbraak, gelokaliseerd per buurt, waardoor ze vroege testrichtlijnen kunnen implementeren en hen kunnen waarschuwen voor nieuwe varianten.


SARS-CoV-2 is niet de enige ziekteverwekker die Kando in de gaten heeft.


"Israël volgt het poliovirus in zijn afvalwater al enkele jaren", zegt Goldfarb.


“Nu bouwen we de infrastructuur voor afvalwatermonitoring in het hele land. Dit geeft ons de mogelijkheid om in de toekomst meer ziekteverwekkers en ziekten zoals antibioticaresistente bacteriën en zelfs het gebruik van medicijnen en andere stoffen te monitoren.”


Virussen en vervuiling detecteren


Goldfarb richtte Kando in 2012 op met Zohar Sheinin en Gili Elkin.


Het eerste gebruiksvoorbeeld van het ondergrondse sensor gebaseerde systeem is het controleren van gemeentelijk afvalwater op chemische en metaal verontreinigende stoffen en het waarschuwen van belanghebbenden over deze potentiële gevaren voor het milieu.


Kando technologie controleert afvalwater voor milieu- en volksgezondheidsdoeleinden. Foto met dank aan Kando via ISRAEL21C


“Wij zijn de ogen en oren van de afvalwaterkwaliteit onder de grond. De gegevens die we verzamelen, helpen de kwaliteit van het water in Israël al tien jaar te verbeteren, en de afgelopen zes jaar ook in heel Italië”, zegt hij.


Kando werkt ook in het VK, Duitsland, Frankrijk, België en Amerikaanse staten, waaronder Texas en Ohio.


“Met ons dashboard kunnen [klanten] het hele land zien en problemen op een kaart lokaliseren. Elke keer dat er een verandering is in de kwaliteit van het afvalwater, kun je dat zien en wie er verantwoordelijk voor is.”


Toen Covid Israël bereikte, werkte Kando samen met het ministerie van Volksgezondheid en wetenschappers van BGU en het Technion-Israel Institute of Technology om een ​​oplossing voor de volksgezondheid te creëren om de pandemie proactief te beheersen door middel van afvalwatergegevens.


Wanneer die gegevens een afname van het SARS-CoV-2-virus in het water beginnen te vertonen, zal Kando een gelukkiger rol spelen.


“We kunnen zeggen wanneer het veilig is om naar kantoor en school te gaan. We kunnen mensen helpen zich veilig te voelen om verder te gaan”, zegt Goldfarb.


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws