top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Rivka Ben Horin, 74, Yossi Gross, 75: hadden opnieuw de liefde gevonden. Vermoord in hun huizen op 7 oktober

Rivka Ben Horin (links) en Yossi Gross via Times of Israel


Een artikel uit de Times of Israel reeks Those Who We Have Lost.


Rivka Ben Horin, 74, en haar partner Yossinio (Yosef) “Yossi” Gross, 75, werden op 7 oktober vermoord door Hamas-terroristen in hun huizen in kibboets Nir Oz.


Rivka, het kind van overlevenden van de Holocaust, laat haar drie kinderen, Lihi, Rami en Liora, en vijf kleinkinderen, Yonatan, Emil, Ashad, Tair en Liv achter. Yossi laat vier van zijn kinderen achter, Efrat, Dorit, Segev en Maayan, en vele kleinkinderen. Zijn zoon Maoz kwam in juni 2023 om het leven bij een tragisch ongeval.


Yossi's ex-vrouw, Shifra Noy, werd op 7 oktober ook vermoord in Nir Oz.


Te midden van de verwoesting van de kibboets moesten hun families enkele weken wachten voordat hun lichamen werden gelokaliseerd en hun dood werd bevestigd. Rivka werd op 27 oktober begraven in Nir Oz. Yossi werd op 22 oktober begraven in Petah Tikva.


In een bericht op de Facebook-pagina van de kibboets over Rivka werd opgemerkt dat ze haar “mobiliteitsscooter versierd met kleurrijk kinderspeelgoed, die zowel door jou als Yossi werd gebruikt, zoals je hem noemde tijdens je mooie dagen samen in Nir Oz.” De kibboets merkte op dat ze daar was aangekomen als jonge vrouw met een jeugdgroep, en dat ze daar ruim vijftig jaar had gewoond, en zowel in de plaatselijke winkel als in de wasserette van de kibboets had gewerkt, ‘waar ze met toewijding voor onze kleren zorgde: vouwen, strijken en reparaties.”


De kibboets merkte op dat Rivka graag dingen met haar handen maakte, waaronder “kleurrijke glas-in-loodramen, mobiele telefoons van verschillende materialen, uniek patchwork dat je met veel geduld hebt gemaakt… De quilts die bewaard zijn gebleven zullen baby’s bedekken die nog moeten worden geboren.”


In een lofrede die op haar begrafenis werd voorgelezen in de naam van haar schoonzoon, Jehan Berman, stond: 'Rivka, de golven die je achterliet zijn breed en krachtig, meer dan een schoonmoeder, je was als een moeder voor mij en een grootmoeder, met een groot hart zoals het hele Joodse volk.”


“Ik was de nieuwe enige soldaat ter plaatse in Nir Oz, en jij accepteerde mij met een groot en liefdevol hart”, zei hij. “En de rest is een uniek familieverhaal, vol emotie, drama, vieringen, liefde en mededogen… Je blijft voor altijd in onze harten, en je nalatenschap is eeuwig.”


In een bericht van Nir Oz werd opgemerkt dat Yossi als jonge man naar de kibboets kwam en in zijn latere jaren terugkeerde om zich daar weer te vestigen: “Zijn beeld verschijnt nog steeds voor onze ogen, rusteloos heen en weer lopend over de vloer van de eetkamer, een sigaret in zijn mondhoek – en hij is klaar om te rijden, te helpen, iemand van dienst te zijn. Hij is volledig toegewijd aan één doel: persoonlijke service, gevoelige en zorgzame service bieden aan iedereen, via de liefde van zijn leven: het stuur.”


Op zijn begrafenis herinnerde zijn dochter Dorit zich dat haar vader elk van haar broers en zussen een unieke bijnaam had gegeven, ‘die ons perfect omschreef. Je vertelde ons altijd dat er drie belangrijkste dingen waren: niet stelen; gebruik geen drugs; en dat we altijd als broers en zussen voor elkaar moeten zorgen.


“Papa, ik geloof dat we op jouw pad zullen doorgaan, om goede mensen te zijn, om in de staat Israël te geloven, om te vallen, om op te staan ​​en om in beweging te blijven”, zei ze. “We zijn er zeker van dat u een glas chocoladelikeur op onze toekomst werpt. Wij houden van jou."

189 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page