top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Roemeense Holocaust overlevenden in Israël worden door Roemenië erkend als pensioengerechtigden


Deprotatie van Roemeense Joden. Foto Yad Vashem


Premier Yair Lapid en minister van Sociale Gelijkheid Merav Cohen hebben maandag 1 augustus een historische overeenkomst aangekondigd tussen de Holocaust Survivors' Rights Authority en de Roemeense nationale verzekeringsmaatschappij.


In het kader hiervan worden Israëlische burgers van Roemeense afkomst die de Holocaust hebben overleefd, door Roemenië erkend als Holocaust overlevenden en komen daardoor nu in aanmerking voor een maandelijks pensioen uit Roemenië wegens vervolging tijdens de Holocaust. De overeenkomst is onder meer bedoeld om te voorzien in een ordelijke manier om passende claims in te dienen.


Premier Lapid zei bij het bekendmaken: "Als zoon van een Holocaustoverlevende ben ik ontroerd door de ondertekening van deze belangrijke overeenkomst. De staat Israël moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Holocaustoverlevenden hier in het land kunnen leven met de waardigheid die ze verdienen. Vandaag corrigeren we een langdurig onrecht. Dit is onze fundamentele plicht als samenleving - ervoor te zorgen dat de overlevenden hun leven op de best mogelijke manier leven. Ik dank de minister van Sociale Gelijkheid, mijn vriend Merav Cohen en iedereen die heeft geholpen."


Minister van Sociale Gelijkheid Cohen zei: "Er zijn niet veel jaren meer om de overlevenden van de Holocaust te dienen; daarom werken we met een gevoel van missie en urgentie om alles te doen wat in onze macht ligt om hun economische situatie te verbeteren, diensten voor hen verder te ontwikkelen en hen in staat te stellen waardig oud worden. Vorig jaar hebben we overeenkomsten gesloten met verschillende landen die honderden miljoenen sikkels extra hebben opgeleverd die zullen worden overgemaakt naar de rekeningen van de overlevenden. We hebben ook 300 miljoen Shekel in de staatsbegroting toegewezen voor steunbetalingen voor de armste overlevenden van de Holocaust.Deze stappen hebben sommige overlevenden van de Holocaust in staat gesteld hun maandelijkse inkomen met duizenden sikkels te verhogen. We zullen met volle kracht blijven optreden namens de overlevenden van de Holocaust, en de oudere bevolking in het algemeen, in Israël.Ik dank het Centrum voor Organisaties van Holocaustoverlevenden in Israël, voorzitter Colette Avital, Dan Ezrachi van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Israëlische ambassadeur in Roemenië David Saranga en de Roemeense ambassade in Israël voor hun medewerking namens onze Holocaustoverlevenden."


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page