top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ruim 10.000 mensen demonstreren in Tel Aviv tegen plannen regering Netanyahu


Screenshot Channel 12 News


Meer dan tienduizend mensen kwamen zaterdagavond naar Tel Aviv om te protesteren tegen de nieuwe regering, nadat minister van Justitie Yariv Levin eerder deze week plannen had onthuld om het rechtssysteem van Israël te herzien.


De demonstranten zwaaiden met Israëlische en LGBTQ+ pride-vlaggen en hieven spandoeken tegen de regering van premier Netanyahu. De activisten marcheerden naar het Tel Aviv Museum, waar leiders toespraken hielden. Na de toespraken begon een tweede mars met fakkels door de stad.


In een gezamenlijke verklaring op zaterdag beschuldigden Standing Together en de protestgroep “Minister van Misdaad” dat “extreme en gevaarlijke elementen in de nieuwe regering” proberen “ons allemaal kwaad te doen”, waarbij ze de regerende coalitie ervan beschuldigden zich op Arabieren te richten en te discrimineren op basis van geslacht en seksualiteit.


“We gaan niet thuis met onze duimendraaien en we laten ons niet uit het veld slaan door wanhoop en frustratie. Overal waar er gevochten wordt, is er hoop, en we zullen eropuit trekken om voor ons huis te strijden”, aldus de verklaring.


“Vanavond, vrienden, hebben we een nieuw democratisch kamp opgebouwd. Een die Joden en Arabieren omvat, mannen en vrouwen, hetero's en LGBTQ-mensen, seculier en religieus - verenigd tegen één kwaadaardige regering en ter wille van een betere toekomst op deze plek," Yael Lotan en Avner Gvaryahu, de hoofden van Breaking the Stilte, zeiden demonstranten zaterdag.


Screenshot Channel 122 News


"Extremisten en gevaarlijke actoren in de nieuw opgerichte regering zijn al van plan om ons allemaal pijn te doen", zei de linkse vredesactiviste NGO Standing Together. “Hoe de rassendiscriminatie van Arabische burgers kan worden verdiept, hoe sociale budgetten kunnen worden verlaagd, hoe kan worden gediscrimineerd op basis van geslacht. We gaan niet thuis zitten en elkaars hand vasthouden en toegeven aan wanhoop en frustratie. Waar strijd is, is ook hoop. En we zullen naar buiten gaan en vechten voor ons huis.


De anti-Netanyahu Black Flag beweging zei dat “de staatsgreep een natie van Israël zal treffen die vastbesloten is onze democratie te bewaken – en de hervormingen zullen mislukken.


Voormalig vice-premier Tzipi Livni was ook aanwezig en plaatste lof haar steun voor de demonstranten op sociale media.

"Het is opwindend om hier te zijn met duizenden mensen die nee zeggen tegen een staatsgreep, die heel goed begrijpen wat de volgende regering over hen zal brengen", zei Knesset-lid Naama Lazimi. "Netanyahu heeft een heel land gegijzeld - je moet niet met hem praten, je moet gewoon winnen. We zijn hier om te vechten, er is hier een grote kracht die alleen maar met de dag zal groeien."


140 weergaven3 opmerkingen
bottom of page