top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Samenwerking IDC Herzeliya en Derasat Instituut uit Bahrein


Ondertekening Memorandum of Understanding tussen IDC / Abba Eban Institute for International Diplomacy en het Derasat Institute uit Bahrein. Foto Oren Shalev via GPO


Het Abba Eban Instituut voor Internationale Diplomatie van het IDC in Herzliya en het Derasat Instituut van het Bahrein Centrum voor Strategische, Internationale en Energiestudies, hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend voor samenwerking, kondigde IDC in een persbericht aan.


De overeenkomst beoogt een partnerschap tussen de twee instituten tot stand te brengen, met gezamenlijke bijeenkomsten, projecten en workshops.


Het memorandum is het laatste in een reeks van samenwerkingen tussen Israël en gelijkgestemde landen in het Midden-Oosten, sinds de aankondiging van de door de VS bemiddelde “Abraham-akkoorden” met vier Arabische staten: de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko.


Dr. Shiekh Abdulla bin Ahmed Al Khalifa, ondersecretaris voor Politieke Zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Bahrein, merkte op dat de ondertekening plaatsvond dicht bij de eerste verjaardag van de Abraham-akkoorden en sprak over de ontluikende betrekkingen tussen Israël en Bahrein.


"Ik herinner me dat ik afgelopen september op het zuidelijke gazon van het Witte Huis zat en me realiseerde dat geschiedenis in de maak was, toen het Koninkrijk Bahrein besloot zich aan te sluiten bij de Abraham-akkoorden en diplomatieke betrekkingen met Israël aan te knopen", zei hij.


"Vandaag hebben we een lange weg afgelegd en hebben we een solide basis. De waarden van vrede, coëxistentie, religieuze tolerantie, zijn waarden die Bahrein al eeuwenlang hooghoudt, zowel onze volkeren delen", vervolgde hij.


"Het koppelen van onze faculteiten, onze onderzoekers, onze analisten, onze studenten en hen laten samenwerken zal veel betekenen voor de ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen tussen Bahrein en Israël. Nu we de eerste verjaardag van het Abraham-akkoord naderen, kan ik zeggen dat we veel hebben gedaan, maar er is nog veel meer te doen," aldus Al Khalifa.


Professor Uriel Reichman van het IDC zei: “Elke stap voorwaarts die we zetten geeft hoop voor de toekomst van ons allemaal, en daarom is het voor ons heel bijzonder om de delegatie van Bahrein hier te verwelkomen. Ik geloof dat we van dit begin kunnen profiteren om een gezamenlijk proces te lanceren waarbij we kennis delen, elkaar leren begrijpen en

samen een gezegende verandering leiden, in de geest van het Abraham Akkoorden”.28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page