top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Sceptische extreemrechtse leider Smotrich wil van Netanyahu juridische hervormingen op schrift


Netanyahu en Smotrich. Screenshot YouTube


Op het punt een zwaarbevochten coalitieakkoord te ondertekenen krijgt Netanyahu met meer weerstand te maken, met name van de extreemrechtse partij religieus zionisme ven Smotrich, die tijdens de besprekingen tijdens het weekend meer details eiste over voorgestelde gerechtelijke hervormingen.


Nadat Likud-functionarissen een overvloed aan benoemingen voor wetgevers van haar toekomstige coalitiepartners hebben ondertekend, hebben de partijen hun aandacht gericht op het opstellen van het algemene platform voor de nieuwe regering, dat bindend zal zijn voor alle partijen.


Het onderhandelingsteam voor kandidaat-premier Benjamin Netanyahu's Likud wil een vage formulering waarin geen melding wordt gemaakt van specifieke amendementen of nieuwe wetten, ook al zijn de partijen overeengekomen om een aantal wetten naar voren te brengen, te beginnen met een wet die het Hooggerechtshof terzijde schuift. Likud-functionarissen zeggen dat Netanyahu de zaken vaag wil houden om publieke kritiek op zijn bedoelingen te vermijden.


Het onderhandelingsteam van religieus zionisme is onvermurwbaar en eist dat Likud enkele van de lege plekken opvult. Politieke bronnen die met Haaretz spraken op voorwaarde van anonimiteit, zeggen dat partijleider Bezalel Smotrich er niet op vertrouwt dat Netanyahu zich houdt aan de overeengekomen richtlijnen voor de wetswijzigingen, en staat er daarom op om alles op schrift te krijgen.


De coalitie wil de override-clausule invoeren waarvoor een gewone meerderheid van 61 MK's nodig is, maar vanaf nu staat deze niet in het ontwerp. De Likud-onderhandelingsteams zullen zondag de teams van de andere partijen ontmoeten om de besprekingen over deze kwestie en andere kwesties die nog onopgelost zijn, voort te zetten.


Een ander belangrijk punt waarover nog geen definitief akkoord is bereikt, is het militaire wetsontwerp. Likud maakte de ultraorthodoxe partijen duidelijk dat ze bereid zouden zijn een nieuwe basiswet uit te vaardigen die de Torah-studie als een belangrijke waarde zou benadrukken, maar alleen naast de wetgeving van een militair wetsontwerp dat vergelijkbaar is met dat van de Netanyahu-Gantz regering enkele jaren geleden, die ontwerpdoelen en sancties bevat waar de ultraorthodoxen momenteel tegen zijn.


Wordt ongetwijfeld vervolgd.

110 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page