top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Schilderen op muren is een integraal onderdeel van mijn ziel'


Voor graffitikunstenaar Benzi Brofman is street art een kans om mensen te raken en te beïnvloeden. Foto met dank aan Benzi Brofman via ISRAEL21C


"Het doet me een beetje denken aan hoe het was met tatoeages. In het verleden werd degene die een tatoeage had gecategoriseerd als een bepaald type persoon. Zo was het ook met graffiti. Maar tegenwoordig is het niet meer zo, het is een geliefde en geaccepteerde vorm van street art geworden. Ik bedoel, mensen gaan echt op graffiti-tours", zegt Benzi Brofman.


En als ze dat doen, is de kans groot dat ze een van zijn werken tegenkomen, of het nu in Israël, Londen, Amsterdam of elders in de wereld is.


De 39-jarige kunstenaar uit Migdal HaEmek in het noorden van Israël is al zo lang als hij zich kan herinneren geïnteresseerd in kunst.


"Toen ik voor het eerst een spuitbus [verf] zag, voelde ik me echt gepassioneerd om het aan te raken, te zien hoe de kleur eruit komt. Dat was rond de leeftijd van 13 of 14 jaar", vertelt Brofman aan ISRAEL21c.


Brofman is al van jongs af aan betoverd door 'spray'. Foto met dank aan Benzi Brofman via ISRAEL21C


"Zoals veel mensen komt en gaat het hele ding met spray, want het betreden van de wereld van spray vereist veel doorzettingsvermogen. Je moet deze wereld echt begrijpen, zowel op technisch als op visueel niveau. Het is immers niet schilderen op A4-papier, maar op enorme muren en gebouwen", zegt hij.


Benzi Brofman maakt van muren kunstwerken. Foto met dank aan Benzi Brofman via ISRAEL21C


"Op een gegeven moment verwaarloosde ik de spray en ging ik over op andere materialen, maar als je ergens gepassioneerd over bent, gebeurt het, dus uiteindelijk ben ik teruggekeerd om te spuiten. Voor mij is spray een integraal onderdeel van mijn hand, schilderen op muren is een integraal onderdeel van mijn ziel en het is absoluut mijn plaats in de kunstwereld."


Ze stellen vragen

Brofman maakt niet alleen graffitimuren in steden over de hele wereld, maar hij maakt ook kunst aan de muur voor restaurants, hightech kantoren en gemeenten, organiseert graffitifeesten voor kinderen en workshops voor bedrijven en geeft lezingen over graffiti.


"Ik heb nooit schilderkunst gestudeerd in welk kader dan ook. Meer dan dat – geen enkel kader heeft mij ooit als kunstenaar geaccepteerd. Dat is een heel groot deel van mijn proces", vertrouwt Brofman toe.


"Maar tegenwoordig zie ik een vijfjarige enthousiast over mijn werk en een 85-jarige enthousiast en geïnteresseerd in mijn werk. Het spreekt allerlei mensen aan, zowel in Israël als daarbuiten."


Brofmans street art spreekt allerlei mensen aan. Foto met dank aan Benzi Brofman via ISRAEL21C


"Ik heb het gevoel dat ik iets doe dat mensen echt, echt interesseert. Als ik hier of in het buitenland aan het schilderen ben, stoppen mensen. Ze stoppen, praten met me, maken foto's, stellen vragen", zegt hij.


"Ik maak niet alleen een muurschildering die visueel interessant of cool is voor een foto op Instagram. Ik creëer ook communicatie. Als ik midden op straat zou staan en gewoon op een muur zou leunen, zou niemand stoppen om met me te praten. Maar als ik op de muur 'leun' en een schilderij schilder, lopen mensen niet zomaar langs, ze stoppen en praten en krijgen ook iets van mij."


Gezichten en hersenspieren

Onlangs maakte Brofman in samenwerking met een Iraans-Amerikaanse kunstenaar een muur in de Israëlisch-Arabische stad Nazareth.


"Ik schilderde een muur van 8 meter hoog en 12 meter breed van 15 mensen uit Iran – kinderen, vrouwen en mannen die in Iran zijn vermoord, waarschijnlijk door de regering. We hebben een heel, heel ontroerend schilderij gemaakt om onze steun uit te drukken voor de vrijheid van mensen en de vrijheid van vrouwen."


Brofman pakt grote vraagstukken aan in zijn street art. Foto met dank aan Benzi Brofman via ISRAEL21C


Brofmans favoriete stijl, zegt hij, zijn portretten – realistische, zwart-witportretten met een kleurrijke achtergrond of enkele begeleidende teksten.


"Ik hou echt van gezichten", zegt hij. "Ik hou van de communicatie tussen het personage en de persoon die ernaar kijkt, en ik hou ervan dat mensen ervan houden. Het is hartstikke leuk."


De uitdagingen die hij tegenkomt, zegt hij, hebben meer te maken met snel creatief denken dan met kwesties van legaliteit.


"Ik doe niet aan vandalisme. Ik ga 's nachts niet naar buiten om te schilderen – 's nachts slaap ik", merkt hij op. "Ik heb geen problemen met de vraag of het legaal is, of het illegaal is, of ik wel of niet gepakt word en dergelijke.


Een van Brofmans meer grillige werken. Foto met dank aan Benzi Brofman via ISRAEL21C


"Maar als het je carrière is, is het geen makkelijk werk. Het vergt veel geduld en veel aandachtsproblemen", grapt hij.


"Laten we zeggen dat ik nu werk aan een restaurant dat pizza doet, en mijn hoofd is bezig met pizza, en Italië, en dat soort dingen, en even later doe ik een verjaardagsfeestje voor 40 achtjarige kinderen en dan de volgende dag iets heel anders. Het vereist een aantal zeer ernstige hersenspieren."


Brofmans kunstproces vereist 'serieuze hersenspieren'. Foto met dank aan Benzi Brofman via ISRAEL21C


Ooit zou Brofman dolgraag een muur willen schilderen in het huis van voetbalster Leo Messi, die hij enorm bewondert.


Bovenal wil hij tieners inspireren en "mensen die kansen in het leven hebben gemist of opgegeven. Ik wil graag belangrijke, interessante en invloedrijke projecten doen."


Voor meer informatie, klik hier.
50 weergaven0 opmerkingen
bottom of page