israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Schitterende tentoonstelling in Bible Land Museum Jeruzalem 'Early Birds: Soaring With the Ancient'


Een 2.600 jaar oude Italiaanse broche met een eendenfamilie die wordt aangevallen door een roofdier, Foto via Bible Lande Museum


Vogels zijn door de geschiedenis heen een constante bron van bewondering, inspiratie en fascinatie geweest voor alle mensen van alle leeftijden. Hun vermogen om hoog en ver te vliegen, opmerkelijke intercontinentale migratie, schoonheid, verscheidenheid en kracht, heeft de mensheid sinds onheuglijke tijden in zijn greep.


Een oude Griekse amfora met twee hanen. Foto via Bible Land Museum


In oude culturen werden vogels geassocieerd met verschillende aspecten van de menselijke ervaring: macht, liefde, kwaad, orde en chaos, dood en opstanding.

De tentoonstelling richt zich op vogels in verschillende oude beschavingen en onderzoekt hun rol in mensenlevens en overtuigingen.


Misschien wel het belangrijkste kenmerk van vogels, in menselijke waarneming, is hun vermogen om naar de lucht te vliegen, grote afstanden af ​​te leggen en vrij te bewegen tussen verschillende rijken.


Oude Griekse kan (askos) in de vorm van een eend. Foto via Bible Land Museum


Geïnspireerd door deze beweging, is er in het Bilble Land Museum in Jeruzalem een tentoonstelling die verdeelds in vier onderdelen 'het door de lucht vliegen van vogels laat zien:


de lucht, het rijk van de heersende vogels (valk, adelaar en gier)


Het water , een oerelement verbonden met vogels die wijsheid vertegenwoordigen (reiger, ibis, eend en gans);


De aarde, bewoond door vogels met een speciale band met de mens (struisvogel en haan),

en de wereld buiten de fysieke realiteit, waarin we gevleugelde wezens zullen ontmoeten die verbonden zijn met de dood en het hiernamaals (uil, griffioen, de Egyptische ba-vogel, sirene en pauw).


De vogel waaraan een overvloed aan betekenissen en symbolieken is toegeschreven: de duif.Hoogtepunten zijn onder meer: ​​struisvogeleieren die meer dan 3500 jaar oud zijn, een 2000 jaar oude mummie van een roofvogel die voor het eerst aan het publiek wordt getoond, symbolen van goden en koningen in vogelvorm, Grieks keramiek versierd met afbeeldingen van vogels, spectaculaire Romeinse fresco's en Byzantijnse mozaïeken uit het Land Israël en de omliggende regio's.


62 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws