top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Schoonmaker van huis minister van Defensie Benny Gantz, beschuldigt van spionage


Minister van Defensie Gantz (m). Screenshot Channel 13 news


In het kader van de lopende operaties deze maand hebben de Israëlische Veiligheidsdienst (ISA) en de Israëlische politie Omri Goren gearresteerd, die als klusjesman en schoonmaker werkte in het huis van minister van Defensie Benny Gantz.


Tijdens het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Shin Bet en de speciale onderzoekseenheid Lahav 433 van de politie kwam naar voren dat Goren dagen voor zijn arrestatie op eigen initiatief via een sociaal netwerk contact had opgenomen met een met Iran geïdentificeerde agent en hem op verschillende manieren aanbood hem, gezien zijn toegang tot het huis van de minister, te helpen.


Er werd vernomen dat de mogelijkheid werd geopperd dat diezelfde agent een malwareprogramma zou doorgeven dat toegang zou verschaffen tot de computer die door de minister wordt gebruikt.


Deze mogelijkheid werd verijdeld door de snelle arrestatie van Goren.


Tijdens het onderzoek werd ook duidelijk dat Goren, om zijn bekwaamheid en ernst te bewijzen, op verschillende plaatsen rond het huis van de minister een aantal items heeft gefotografeerd en de foto's - waaronder een van de computer van de minister - vervolgens naar voornoemde agent heeft gestuurd.


Foto's die als bewijs door Goren naar de Iraanse agent werden gestuurd. Screenshot Channel 12 News


Benadrukt moet worden dat Goren, gezien de maatregelen en procedures die zijn gebruikt om informatie in het huis van de minister te beveiligen, nooit is blootgesteld aan geclassificeerd materiaal en dat dergelijk materiaal niet is overgedragen aan de agenten met wie hij contact had.


Het onderzoek is uitgevoerd met medeweten van minister van Defensie Gantz.


Na afronding van het onderzoek heeft de landsadvocaat (Central District) de verdachte in de rechtbank van Lod aangeklaagd wegens spionage.


De snelle tegenactie van ISA verijdelde de bedoeling van de verdachte die de veiligheid van de staat had kunnen schaden.


Naast de succesvolle tegenoperatie heeft de ISA besloten een onderzoek in te stellen naar het antecedentenonderzoek om herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen.


Goren heeft een rijk strafblad met vijf veroordelingen en 14 aanklachten tussen 2002-2013, waaronder twee bankovervallen, inbraak, diefstal en meer. Hij werd ook veroordeeld tot vier gevangenisstraffen, waarvan de laatste voor diefstal vier jaar was, aldus de Hebreeuwse krant Ynet.


Gal Wolf, de advocaat die Goren vertegenwoordigt, suggereerde op de openbare radio van Kan dat de man van plan was geld te ontfutselen zonder daadwerkelijk in staat te zijn om spionage uit te voeren. "Iemand kan opscheppen en zeggen dat hij de goederen kan leveren, (maar) de verklaring van de Shin Bet doorstaat de realiteit niet", zei Wolf.


118 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page