top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Scuba Diver ontdekt 900 jaar oud kruisvaarder zwaard voor de kust van Karmel (met video)


Nir Distelfeld van de Israel Antiquities Authority met het zwaard. Foto Anastasia Shapiro/Israel Antiquities Authority


Shlomi Katzin, een inwoner van Atlit ten zuiden van Haifa, was afgelopen zaterdag aan het duiken voor de kust van de Karmel, toen hij tot zijn verbazing oude artefacten op de zeebodem ontdekte, blijkbaar blootgelegd door golven en onderstromen die het zand hadden verschoven.


Hij zag oude stenen ankers, ankers van metaal, aardewerkfragmenten en een indrukwekkend zwaard met een mes van een meter lang en een evenals het blad van het zwaard, dat waarschijnlijk weer boven water kwam na het verschuiven van zand van 30 cm lang.


Shlomi Katzin met het zwaard. Foto door Nir Distelfeld / Israel Antiquities Authority


Uit angst dat de vondst zou worden gestolen of begraven onder de daaropvolgende zandverschuiving, nam Katzin het zwaard mee aan land. Hij toonde een uitstekend burgerschap en nam contact op met de inspecteur voor de diefstal preventie-eenheid van de Israel Antiquities Authority Northern District en rapporteerde de vondst.


Het zwaard toen het werd gevonden. Foto Shlomi Katzin


Het zwaard werd overgedragen aan de National Treasures Department en Katzin ontving een certificaat van waardering voor goed burgerschap.


Nir Distelfeld, inspecteur voor de diefstal preventie-eenheid van de Israel Antiquities Authority zei: "Het zwaard, dat in perfecte staat is bewaard, is een mooie en zeldzame vondst en behoorde duidelijk toe aan een kruisvaarder ridder. Het werd gevonden bedekt met mariene organismen, maar is blijkbaar gemaakt van ijzer. Het is spannend om zo'n persoonlijk object tegen te komen, dat je 900 jaar terug in de tijd brengt naar een ander tijdperk, met ridders, harnassen en zwaarden."


Foto Shlomi Katzin


"De kust van de Karmel bevat veel natuurlijke baaien die onderdak boden aan oude schepen in een storm, en grotere baaien waarrond zich hele nederzettingen en oude havensteden ontwikkelden, zoals Dor en Atlit", legt de directeur van de Marine Archaeology van de Israel Antiquities Authority, Kobi Sharvit uit. "Deze omstandigheden hebben door de eeuwen heen koopvaardijschepen aangetrokken, waardoor er rijke archeologische vondsten zijn achtergebleven. Het onlangs teruggevonden zwaard is zo’n vondst.”


Anker ontdekt in de zee. Foto door Shlomi Katzin.


De plaats waar de ankers en het zwaard werden gevonden, wordt sinds juni gecontroleerd door de Israel Antiquities Authority, toen het voor het eerst werd ontdekt door Boaz Langford en Rafael Bahalul. De vondsten van de site zijn erg ongrijpbaar, omdat ze verschijnen en verdwijnen met de beweging van het zand.


"De ontdekking van oude vondsten door zwemmers en vrijetijdsduikers is de laatste jaren een groeiend fenomeen, met de toenemende populariteit van dergelijke sporten", zegt Sharvit.“Onderwateronderzoek is dynamisch. Zelfs de kleinste storm verplaatst het zand en onthult gebieden op de zeebodem, terwijl andere worden begraven. Het is daarom van groot belang om dergelijke vondsten te melden en we proberen deze altijd ter plaatse te documenteren om zoveel mogelijk archeologische gegevens te achterhalen. De archeologische vondsten op de site laten zien dat het diende als een kleine, tijdelijke natuurlijke ankerplaats voor schepen die beschutting zochten. Identificatie van de verschillende vondsten laat zien dat de ankerplaats al in de Late Bronstijd, 4.000 jaar geleden, werd gebruikt. De recente ontdekking van het zwaard suggereert dat de natuurlijke inham ook werd gebruikt in de kruisvaarder periode, zo'n 900 jaar geleden.”


De algemeen directeur van de Israel Antiquities Authority, Eli Escosido, prees Shlomi voor het naar voren komen met de ontdekking. “Elk oud artefact dat wordt gevonden, helpt ons de historische puzzel van het land Israël op te lossen. Zodra het zwaard is schoongemaakt en onderzocht in de laboratoria van de Israel Antiquities Authority, zullen we ervoor zorgen dat het aan het publiek wordt getoond.”


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page