israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Secretaris-generaal van de OECD, Mathias Cormann, woonde wekelijkse kabinetsvergadering bij


Premier Bennett met OECD secretaris-generaal Mathias Cormann. Foto Haim Zach / GPO


Een speciale gast woonde zondag de wekelijkse kabinetsvergadering van de Israëlische regering mee, namelijk OECD secretaris-generaal Mathias Cormann, die door premier Bennett werd welkom geheten.


In zijn toespraak voorafgaande aan de kabinetsvergadering ging premier Bennette allereerst in op de dreigende oorlog tussen Rusland en Oekraïne.


We weten niet wat de ontwikkelingen zullen zijn tussen Rusland en Oekraïne. Net als de rest van de wereld hopen we dat de spanning zal eindigen zonder escalatie; onze primaire plicht is echter om voor onze Israëlische burgers te zorgen. Daarom hebben de minister van Buitenlandse Zaken en ik en onze teams er tijdens de Shabbat voor gezorgd dat het tempo van de vluchten naar Israël aanzienlijk werd verhoogd en vanaf hier roep ik opnieuw de Israëli's in Oekraïne op: Keer terug naar huis. Neem geen onnodige risico's. Wacht niet op een situatie waarin u heel graag terug wilt, maar dat niet meer kunt. Wees verantwoordelijk voor je leven en verlaat Oekraïne zo snel mogelijk en kom naar huis.


Bennett ging verder door de secretaris-generaal van de OESO, Mathias Cormann, en zijn zeer belangrijke delegatie namens de Israëlische regering welkom te verwelkomen.

"De economie van Israël is goed op weg" aldus Bennett. We herstellen opmerkelijk goed van de laatste Covid-golf met een snelle groei, zoals u zich goed bewust bent. Dit heeft te maken met onze beslissing om de Israëlische economie tijdens de vierde en vijfde golf open te houden, terwijl we het virus ijverig bestrijden. Dus we zijn niet extreem; we weten dat het virus veel meer is dan alleen griep, maar aan de andere kant zitten we niet in hysterie dat we alles moeten sluiten."

"We hebben ons model gevormd dat bestaat uit vele, vele kleine acties om de economie en de voorwaarden voor ouders om te gaan werken, voor kinderen om naar school te gaan, om winkels open te houden en om het leven door te laten gaan. Het resultaat van al deze acties is een opmerkelijke groei waar u en ik het gisteravond over hadden."


"Israël heeft verschillende groeimotoren. Eerst en vooral onze fantastische hightechsector, maar ook onze beslissing om tienduizenden jonge ultraorthodoxe mannen vrij te laten op de arbeidsmarkt. En we zullen ze moeten omarmen en dat zal een enorme motor zijn, want deze mensen zijn echt slim en wanneer ze worden geïnjecteerd in de hi-tech sectoren en andere, zullen we een enorme boost zien. De nieuwe bruggen die we in de regio bouwen - met de Emiraten en anderen - zie ik als een andere motor. Een andere motor is de integratie van de Arabische sector - de jonge Arabische mannen en vrouwen - in de economie van Israël."


Premier Bennett tijdens zijn openingstoespraak met links van hem OECD secretaris-generaal Cormann. Foto Haim Zach / GPO


"Over het algemeen is het traject goed. Het heeft tijd nodig, maar het is goed. We zien modernisering, beter onderwijs, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Als ik een belegger was, zou ik zeker in Israël investeren."


"Maar we hebben ook een behoorlijk aantal uitdagingen. We moeten de stagnerende delen van onze economie hervormen en we moeten de concurrentie opvoeren. We hebben niet genoeg binnenlandse concurrentie en dat is altijd moeilijk, want er is altijd een goede reden waarom je dat moet vertragen. En we moeten de moed hebben om deze acties te ondernemen."


"Dit is een zeer unieke regering. Het is geen geheim dat we een coalitie zijn van acht verschillende partijen. De meest diverse coalitie in de geschiedenis van Israël en we zijn er verdomd trots op. We hebben religieuze en seculiere; we hebben Joden en Arabieren; we hebben rechts en links."


"En in een zeer gepolariseerde wereld van vandaag, waar je andere landen ziet die verlamd zijn vanwege deze polarisatie, laat Israël een voorbeeld zien van hoe mensen met heel verschillende ideeën, hier rond deze tafel, samen kunnen komen om een ​​veel betere toekomst voor Israël op te bouwen tijdens het werken aan de meningsverschillen."


"Ik kijk erg uit naar onze discussies met uw vooraanstaande groep en uzelf en ik weet zeker dat het een zeer succesvol bezoek zal worden", besloot premier Bennet zijn openingstoespraak.
38 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws