top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Sergeant Majoor Yulia Vakser, 37: krijgerpolitieagent en toegewijde moeder. Gedood tijdens haar werk op het Supernova-muziekfestival op 7 oktober

Israëlische politie sergeant, Majoor Yulia Vakser. Foto Facebook


Israëlische politie sergeant. Majoor Yulia Vakser, 37, bureauchef van de South District Operations Division, uit Beersheba, werd op 7 oktober gedood in de strijd tegen Hamas-terroristen tijdens het Supernova-muziekfestival.


Vakser werkte die ochtend in ploegendienst om het festival te bewaken. Hoewel haar dienst om zes uur 's ochtends zou eindigen, bleef ze uiteindelijk. “Met haar kalmte heeft ze de levens van veel feestgangers gered”, vertelde politiecommandant Amir Klein aan Ynet . “Zij was de eerste die mij van de partij waarschuwde over de terroristen die aan het schieten waren en de moordpartijen. Dankzij haar begrepen we dat er een bloedbad gaande was in Re’im.”


Klein zei dat Vakser's 'verzoek om versterking te sturen, terwijl ik onder geweervuur ​​lag, mij ertoe bracht verbinding te maken met het leger en troepen daarheen te sturen', en merkte op dat ze foto's stuurde van degenen die waren gedood en gewond, en 'via haar begreep ik hoe urgent het was om troepen naar Rei'm te sturen om de nog levende jonge mensen te redden die zich nergens konden verstoppen.'


Hij zei dat ze hem rond 9 uur 's ochtends een bericht stuurde met de tekst 'bid voor mij', en dat ze binnen een half uur niet meer antwoordde. Haar telefoon werd later geolokaliseerd in Gaza.


“Yulia was een geweldige vrouw, gewoon een krijger – in leven en dood”, zei Klein. “Op haar vrije dag ging ze geld verdienen en de feestgangers op het festival beveiligen. Ze zorgde voor haar ouders, haar familie. Ze nam het juk op zich om voor haar gezin te zorgen, zodat het hen aan niets zou ontbreken.”


Het duurde meer dan een week voordat haar lichaam werd gevonden en geïdentificeerd, terwijl haar familie dacht dat ze mogelijk was ontvoerd. Haar lichaam werd gedeeltelijk geïdentificeerd via tatoeages die ze had met de namen van haar kinderen.


Yulia laat haar echtgenoot, Samuel Daunov, en hun twee kinderen, Shirel, 12, en Liron, 8, achter, evenals haar ouders, Alexander en Yelena, en een zus, Victoria. Ze werd op 18 oktober in Beersheba begraven.


Ze werd geboren in Oekraïne en verhuisde in 1996 als kind met haar gezin naar Israël. Ze ging in 2005 bij de politie als onderdeel van haar dienstplicht en bleef daar bijna twintig jaar tot ze werd vermoord.


Haar familielid, Svetlana, plaatste op Instagram: “Yulechka, ons lieve meisje. Lief, aardig, grappig en zo helder... warm als de zon... De wereld werd donker zonder jouw glimlach... onze engel, rust zacht.'


Haar man, Samuel, vertelde de publieke omroep KAN dat Yulia er niet lang over nadacht om op het festival te blijven om te helpen nadat haar dienst voorbij was: “Ze besloot te blijven. Natuurlijk dacht ze daar niet anders over. Ze is een held, zo'n vrouw was ze altijd. Hoewel ze geen veldofficier is, was ze meestal op het station.


Samuel zei dat ze hem om 09.14 uur nog een laatste bericht stuurde: 'Zorg voor de kinderen, ik hou van jullie allemaal', schreef ze. En dat is het. Dat zijn de laatste woorden die ik van haar hoorde”, zei hij.


“Zij was het licht van het huis, onze krachtpilaar”, voegde hij eraan toe. “Een zeer dominante moeder thuis, op een niveau dat moeilijk te beschrijven is. De kinderen waren alles voor haar. Ze was ook een heel gelukkige vrouw. Ik weet niet wat we nu zonder haar moeten doen.’

227 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page