top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Shin Bet verijdeld bomaanslag op bus door man uit Gaza met werkvergunning


Fathi Ziad Zakout. Foto via Shin Bet


Fathi Ziad Zakout, 31, inwoner van Rafah in de Gazastrook met een vergunning om in Israël te werken, werd op 30 oktober 2022 gearresteerd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst Shin Bet, en de Israëlische politie. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn 200 werkvergunningen van mensen uit Gaza ingetrokken.


Uit het Shin Bet onderzoek naar Zakout blijkt dat hij door de terreurorganisatie Islamitische Jihad was gestuurd om een aanval met explosieven uit te voeren op een Israëlische buslijn in het zuiden van het land. Zakout's aanwezigheid op sociale media onthult publicaties met extremistische inhoud.


Uit het Shin Bet onderzoek naar Zakout bleek dat hij was getraind in explosieven door een explosievenexpert in de Gazastrook, en begon te werken om materialen te verzamelen voor de montage van IED's tijdens zijn binnenkomst in Israël. Bij zijn arrestatie zijn de materialen in beslag genomen.

De in beslag genomen materialen. Foto via Shin Bet


Het Shin Bet onderzoek naar Zakout bracht ook de terroristische cel in de Gazastrook aan het licht, evenals het feit dat de aanval werd georkestreerd door Jihad Anaem, een hooggeplaatst lid van de Islamitische Jihad uit Rafah. Bovendien bleek uit het onderzoek dat Zakout operationeel contact had met Mahmad en Karim Temraz, familieleden van hem en leden van de Islamitische Jihad uit Rafah, die hem rekruteerden om deze terroristische aanslag te bevorderen.

De procureur van de staat (zuidelijk district) heeft vandaag een aanklacht ingediend tegen Zakout. De aanklacht gaat over schendingen van de veiligheid van de staat Israël: beschuldigingen van wapens (voorhanden hebben en dragen van wapens); actief lidmaatschap van een terroristische organisatie; regisseren of trainen voor terroristische doeleinden; voorbereiding op het plegen van terroristische activiteiten (moord); dienstverlening aan een verboden organisatie en contact met een buitenlandse agent.

De in beslag genomen materialen. Foto via Shin Bet


Een Shin Bet officier merkte op dat "Israël geen pogingen zal tolereren om werkvergunningen te exploiteren voor de bevordering van terroristische activiteiten door terroristen uit de Gazastrook en krachtig zal optreden tegen dergelijke pogingen, terwijl Hamas verantwoordelijk wordt gehouden voor activiteiten vanuit de Gazastrook.

Op basis van de hierboven genoemde informatie en op basis van aanbevelingen van de ISA in coördinatie met de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden, werd besloten de werkvergunningen in te trekken van ongeveer 200 inwoners van de Gazastrook die familiebanden hebben met terroristen.

De veiligheidstroepen zullen aanvullende stappen overwegen om de uitbuiting van de civiele as voor terroristische aanslagen te beëindigen.

De bevindingen van het onderzoek illustreren opnieuw dat terroristen in de Gazastrook grote inspanningen leveren om terroristische cellen te bouwen die de regionale stabiliteit schaden, inclusief de uitbuiting van door Israël verstrekte werkvergunningen om terroristische activiteiten te bevorderen.

Deze zaak is een van de vele waarin de Shin Bet, IDF en de Israëlische politie de afgelopen maanden actie hebben ondernomen om terroristische netwerken in Israël, en in Judea en Samaria, geleid door terroristische organisaties in de Gazastrook, bloot te leggen en te dwarsbomen. Deze netwerken bevorderden de uitvoering van terroristische aanslagen door agenten, waaronder familieleden, te rekruteren in Israël en in Judea en Samaria.

De Shin Bet zal samen met de IDF en de Israëlische politie vastberaden actie blijven ondernemen om elke terroristische activiteit die gericht is op het schaden van Israëlische burgers aan het licht te brengen en te dwarsbomen.

165 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page