israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Slimme technologie is de toegangspoort tot verbeterde looptraining en revalidatie


Loopanalyse en training met een VR-touch. Foto met dank aan GaitBetter


Het lopen, of de manier waarop u loopt, heeft niet alleen invloed op uw stabiliteit, maar ook op de functionele kracht van uw hele lichaam. Als de biomechanica van uw manier van lopen is uitgeschakeld, loopt u het risico om te vallen en spierspanningen te krijgen.


Deze problemen komen steeds vaker voor naarmate babyboomers ouder worden en loopstoornissen, cognitieve stoornissen, dementie en andere neurologische ziekten ontwikkelen die de mobiliteit beïnvloeden en kunnen leiden tot invaliderende (en zelfs dodelijke) vallen.


Naar schatting valt ongeveer 28 procent van de volwassenen van 65 jaar en ouder minstens één keer per jaar.


Gelukkig kunnen de meeste loopafwijkingen worden verbeterd met fysiotherapie, ook die veroorzaakt door beroertes of ongelukken.


Hier zijn twee Israëlische bedrijven die loopanalyse, training en revalidatie effectiever maken voor patiënten en behandelaars.


GaitBetter

Foto via GeitBetter


De digitale therapeutische looprevalidatie en valpreventie-oplossing van het vier jaar oude bedrijf kan aan elke bestaande loopband worden toegevoegd. Het past virtual reality en computervisie toe om het lopen te verbeteren en vallen te verminderen.


Hilik Harari, CEO en medeoprichter van GaitBetter, legt aan ISRAEL21C uit dat gebruikers de beweging van hun voeten op een scherm voor de loopband bekijken terwijl ze navigeren over een gepersonaliseerde, cognitief uitdagende hindernisbaan die de aandachts-, geheugen- en besluitvormingsproblemen simuleert waarmee mensen tijdens het lopen worden geconfronteerd.


"Een typische val vindt plaats wanneer een oudere volwassene op straat loopt en mensen en auto's voorbijrijden, en misschien is er een blaffende hond en een scheur in het trottoir. Je hersenen verwerken dit allemaal en je hebt geen capaciteit meer', zegt Harari.


“We zien op fMRI-scans dat ons programma de hersenefficiëntie verbetert in gebieden die verantwoordelijk zijn voor het lopen. Dat betekent dat het lopen natuurlijker wordt in vergelijking met controlegroepen, waar de hersenen hard werken om afleidingen te overwinnen waardoor we vallen.”


Ongeveer 20 collegiaal getoetste onderzoeken hebben de voordelen van GaitBetter aangetoond. De meest recente studie, van de Israëlische Maccabi Health Services, toonde aan dat 15 GaitBetter-sessies het vallen bij 200 risicovolle ouderen met 70 procent verminderden. De technologie wordt momenteel gebruikt in 70 Israëlische HMO-klinieken.


Sinds de lancering in de tweede helft van 2021 in de Verenigde Staten, is GaitBetter geïnstalleerd in bijna een dozijn faciliteiten (waaronder het National Rehabilitation Hospital in Washington, DC en Rusk Rehabilitation bij NYU Langone Health in New York) en won het de keuze van de jury award tijdens de AARP Innovation Labs' Fun at Any Age Challenge afgelopen maart.


De kerntechnologie werd in licentie gegeven door het Tel Aviv Sourasky Medical Center's Center for the Study of Movement Cognition and Mobility , nadat een baanbrekend onderzoek in meerdere landen, gepubliceerd in The Lancet, aantoonde dat loopbandtraining plus VR het valpercentage verlaagde in vergelijking met alleen loopbandtraining, door het versterken van de link tussen loopvaardigheid en executieve functies zoals kortetermijngeheugen en besluitvorming.


OneStep


Foto via OneStep


Dit digitale fysiotherapieplatform biedt uitgebreide loopanalyse met alleen smartphonesensoren, waardoor een gedetailleerde beoordeling wordt gegeven van lopen en algehele mobiliteit zonder wearables of externe sensoren.


Slechts drie jaar oud en al miljoenen dollars aan inkomsten, is OneStep beschikbaar in twee modi: als een 24/7 'looplab'-technologie om bedrijven in medische hulpmiddelen te helpen hun looptrainingsapparaten te beoordelen en te optimaliseren; en als een technologie die fysiotherapeuten (PT's) in staat stelt om 24/7 te communiceren en effectieve behandeling te bieden aan patiënten.


"We verkopen de fysiotherapie-oplossing via toonaangevende klinieken in de VS, en we hebben onze eigen contractuele PT's die het gebruiken. We behandelen duizenden patiënten via beide kanalen”, zegt OneStep CEO en medeoprichter Tomer Shussman tegen ISRAEL21c.


PT's gebruiken OneStep in hun behandelingsschema voor bijna elke aandoening van het onderlichaam: knie- of heupprothese, beroertes, lage rugblessures, ischias en sportblessures zoals runner's knee. Het bedrijf neemt nu ook bewegingsmetingen op voor verwondingen aan het bovenlichaam.


Shussman en drie maatjes richtten het bedrijf drie jaar geleden op, na het beëindigen van hun dienst in de Talpiot militair-academische technologie-eenheid voor uitzonderlijke wiskunde- en bètastudenten.


Shussman, een natuurkundige in opleiding, had expertise ontwikkeld op het gebied van camera's en sensoren; zijn medeoprichters werkten in data-analyse en softwareontwikkeling.


"We zagen waar smartphonesensoren voor kunnen worden gebruikt in de context van cyberbeveiliging en waren enigszins verrast dat deze sensoren niet vaker werden gebruikt om te zien of een patiënt gezond is of risico loopt", zegt hij.


“Ons oorspronkelijke idee was om slagen in realtime te detecteren via een 24/7 continue analyse van het looppatroon. We ontwikkelden de ganganalysetechnologie en begonnen klinische proeven met patiënten met een beroerte en Alzheimer, wat we nog steeds doen. Maar we zagen dat het vele jaren zou duren om goedkeuring te krijgen van de regelgevende instanties.”


Ondertussen, aan het begin van de coronaviruspandemie, benaderden Israëlische PT's de oprichters van OneStep op zoek naar klinische gegevensoplossingen voor het doen van fysiotherapie op afstand.


"En we realiseerden ons dat er een enorm gat is dat we kunnen vullen met onze looptechnologie", zegt hij.


Wat OneStep onderscheidt van andere PT-oplossingen op afstand, is dat de gebruiker niets meer nodig heeft dan een smartphone in de buurt tijdens het doen van de voorgeschreven oefeningen. Het kan worden gebruikt in een volledig passieve modus of in een meer actieve modus.


"In plaats van je draagbare sensoren te sturen, wilden we de sensoren gebruiken die er al zijn", zegt Shussman.


“Een ander onderscheidend kenmerk is dat we gericht zijn op resultaten. Veel cameragebaseerde oplossingen meten de trainingskwaliteit; we wilden het daadwerkelijke lopen meten, wat moeilijk is met een camera.”


Shussman zegt dat hij en zijn medeoprichters "in cyberbeveiliging hadden kunnen gaan, maar we hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. We hebben OneStep opgericht om goed te doen.”
37 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws