top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Smotrich in Parijs: "er bestaat geen Palestijns volk, dat is een uitvinding"


Minister van Financiën Smotrich. Screenshot YouTube


Tijdens een extreemrechtse bijeenkomst in Parijs, ter nagedachtenis aan Jacques Kupfer, een lid van de Beitar beweging en een lid van de World Zionist Organization, verklaarde de extreemrechtse minister van Financiën Smotrich, in een toespraak "dat er geen Palestijns volk bestaat, dat is een uitvinding van minder dan 100 jaar geleden".


In die toespraak zei hij "ik ben Palestijn", waarbij hij ook zijn grootmoeder noemde die 100 jaar geleden in de Noord-Israëlische stad Metula werd geboren, en zijn grootvader, een Jeruzalemiet van de 13e generatie, "dat zijn de echte Palestijnen".


"Er is geen Palestijnse geschiedenis, er is geen Palestijnse koning. In het Witte Huis moeten ze de waarheid horen."


“Is er een Palestijnse geschiedenis of cultuur? Nee. Er waren Arabieren in het Midden-Oosten die tegelijk met de Joodse immigratie en het begin van het zionisme in het land Israël aankwamen. Na 2000 jaar ballingschap keerde het volk Israël terug naar huis, en er waren Arabieren om [ons] die het niet leuk vonden. Dus wat doen ze? Ze verzinnen een fictief volk in het Land van Israël en claimen fictieve rechten in het Land van Israël, alleen maar om de Zionistische beweging te bestrijden.”


“Dit is de historische waarheid. Dit is de Bijbelse waarheid. De Arabieren in het land Israël moeten deze waarheid horen, in het Witte Huis moeten ze deze waarheid horen", aldus Smotrich.


Deze controversiële verklaring voegt zich bij zijn verklaring dat Huwara van de aardbodem moet worden "gewist"

Smotrich heeft een lange geschiedenis van opruiende en bizarre uitspraken tegen Palestijnen, Arabische burgers van Israël, niet-orthodoxe joden en de LGBTQ-gemeenschap, waaronder een keer dat hij zichzelf een ' trotse homofoob ' noemde. In 2021 zei hij dat David Ben-Gurion, de eerste premier van Israël, " de klus had moeten afmaken " en alle Arabieren het land uit had moeten schoppen toen het werd opgericht, aldus The Times of Israel.


Het probleem is dat Smotrich niet alleen minister van Financiën is maar ook minister op het ministerie van Defensie, waar coalitieakkoorden hem gezag gaven over enkele verantwoordelijkheden van de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT), een eenheid van het ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor burgerzaken in gebied C van de Westelijke Jordaanoever.


Het is dus niet verwonderlijk dat, net als afgelopen week in de USA, ook in Frankrijk geen enkele minister hem wilde zien.
238 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Mar 20, 2023

Wat Smotrich zegt, of liever gezegd schreeuwt in zijn toespraak, is waar. Er was nooit een Palestijns volk, en die bestaat nu ook niet. Er is geen Palestijnse geschiedenis en geen Palestijns cultuur. Het land was sinds de val van het koninkrijk van Judea geen onafhankelijk land, maar bezet gebied dat maakte deel uit van een groter gebied. Tijdens de Ottomaanse Rijk maakte het eeuwenlang deel uit van Regio Damascus. De christelijke gemeenschappen in de regio zijn de enigen die recht hebben op de naam Palestijnen. Zij zijn geen Arabieren. Zij hebben daar sinds het begin van het christendom - en nog voorheen - altijd gewoond. De Kruisvaarders noemden hen Nestorianen; zonen van de oude kerk. Moslim Arabieren, zijn gewoon…

Like
bottom of page