top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Smotrich stelt hervormingen voor aan 'ziek' rechtssysteem. Indien aangenomen vernietiging democratie


Chairman of the Religious Zionism party Bezalel Smotrich. Screenshot YouTube


Leider van Israëls extreemrechtse religieuze zionistische partij en coalitiepartner van de Likud van Netanyahu, Bezalel Smotrich, stelde dinsdag een programma voor van verregaande juridische hervormingen dat, indien aangenomen, de rechterlijke macht aanzienlijk zou verminderen en zeer zeker zou leiden tot het einde van het strafproces van oppositieleider Benjamin Netanyahu.


Tijdens een persconferentie samen met partijlid Simcha Rothman, zei Smotrich dat aanvaarding van zijn voorgestelde hervormingen van het "zieke" rechtssysteem van Israël een voorwaarde zou zijn voor zijn blok om zich aan te sluiten bij een toekomstige regeringscoalitie na de verkiezingen van 1 november in Israël, meldt i24 news.


Het plan omvat het annuleren van de fraude en schending van vertrouwen, maar het zou niet van toepassing zijn op Likud-leider Netanyahu, zei Smotrich, die beweerde dat de hervormingen het Joodse en democratische karakter van Israël zouden versterken.


"We hebben er belang bij dat het proces wordt voortgezet, omdat Netanyahu zal worden vrijgesproken, en onderweg zullen we de corruptie in het rechtssysteem aan het licht brengen", merkte hij op.


Critici veroordeelden de voorgestelde veranderingen, waarbij de Israëlische premier Yair Lapid Netanyahu beschuldigde van het bedenken van het idee, en zei dat hij “besloot om het rechtssysteem en de rechtsstaat in Israël te vernietigen.”


“Als deze bende aan de macht komt, zullen ze alles in het werk stellen om de Israëlische democratie te vernietigen, om alle autoriteit van de rechtbanken op te heffen, om de scheiding der machten in Israël te vernietigen. Ze nemen niet eens meer de moeite om dit te verbergen,' vervolgde Lapid.


De Israëlische minister van Justitie Gideon Sa'ar noemde het voorstel "een paradijs voor corruptie bij de overheid", en zei dat de hervormingen "de politisering van het rechtssysteem" zouden markeren.
50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page