top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

SodaStream schakelt productielocaties over op duurzame energie


Foto Sodastream


Bruiswaterproducent SodaStream heeft een 15-jarige overeenkomst getekend met schone energieproducent Enlight, die begin 2024 al zijn productiefaciliteiten in Israël van 100 procent hernieuwbare energie zal voorzien.


Het in Kfar Saba gevestigde SodaStream kondigde ook een doel aan om tegen 2040 een netto-nuluitstoot te bereiken.


SodaStream is 's werelds toonaangevende merk voor bruiswater. De draagbare frisdrankmachines worden in meer dan 48 landen verkocht en het werd in 2018 door PepsiCo overgenomen voor $ 3,2 miljard.


Enlight is een in Rosh HaAyin gevestigd bedrijf dat zonne- en windenergiefaciliteiten bouwt en exploiteert in Israël en daarbuiten.


De overeenkomst tussen de twee Israëlische bedrijven werd mogelijk gemaakt na de introductie van nieuwe regelgeving waardoor producenten van groene energie directe aankoopovereenkomsten kunnen sluiten om de transitie naar hernieuwbare energie in de Israëlische economie te versnellen.


SodaStream-CEO Eyal Shohat zei dat deze stap het bedrijf consolideert als een “pionier” op het gebied van milieuverantwoordelijkheid.


“SodaStream loopt al jaren voorop in de compromisloze inspanningen om plastic afval voor eenmalig gebruik te verminderen. Alleen al in 2022 hebben we met succes ongeveer vijf miljard plastic flessen voor eenmalig gebruik geëlimineerd”, zei hij tegen ISRAEL21c.


“Het nieuwe strategische partnerschap met Enlight zal SodaStream in staat stellen een nieuwe stap te zetten in de richting van het doel dat we ons hebben gesteld: een transitie naar 100% hernieuwbare energie in al onze productielocaties over de hele wereld, als onderdeel van een mondiale strategie om het milieu te beschermen, de CO2-voetafdruk en werken aan een duurzame wereld.”


Enlight's zonnepark. Foto met dank aan Enlight via ISRAEL21c


Medeoprichter en CEO van Enlight Renewable Energy Gilad Yavetz zei dat het bedrijf sinds de deregulering van de elektriciteitsmarkt in Israël een stijging heeft gezien in de vraag naar samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie.


“Ik feliciteer SodaStream met het strategische partnerschap en de belangrijke stap in de strijd tegen de klimaatcrisis. SodaStream is een van de pioniers die ervoor heeft gekozen om zich bij Enlight aan te sluiten bij het ondertekenen van een PPA, in een poging zowel hun energiekosten te verlagen als hun transitie naar een netto-nul-uitstoot te versnellen.”


In juni kondigde Enlight Genesis Wind aan , dat het grootste duurzame energieproject in Israël zal worden met een totale capaciteit van 207 megawatt.


Het windpark, gelegen in het noorden van Israël, heeft 39 turbines om de overvloedige windbronnen van de regio te benutten. Bij volledige capaciteit zal het project naar verwachting schone energie opleveren die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 70.000 huishoudens. Dit zou jaarlijks 180.000 ton CO2-uitstoot kunnen besparen en minstens $50 miljoen aan inkomsten kunnen genereren.

34 weergaven0 opmerkingen

Коментарі


bottom of page