top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Soldaat in Gaza komt bord tegen van oud familiehuis in Gush Katif

Foto via X


19 jaar nadat de familie Yarhi hun huis verloor tijdens de terugtrekking uit Gaza in 2005, vindt een IDF-officier een familieplaquette in Gaza en zorgt ervoor dat het terugkeert naar Amiel Yarhi, een familielid dat nu in Gaza dient.


"Ik huilde van opwinding, het was een krachtig moment van reflectie. Ieder van ons heeft een foto met dit bord", beschreef Amiel Yarhi het vinden van het verloren bord, dat zijn weg terug naar de familie vond, aldus Ynet.


Yarhi's familie geloofde niet dat ze een herrinering zouden ontvangen van hun huis in Netzarim, dat ze 19 jaar geleden verlieten tijdens de terugtrekking van Israël uit Gaza .


Tijdens de gevechten in het hart van de Gazastrook vond een officier van een elite-eenheid een bord in het Hebreeuws met de tekst 'Yarhi Family'. Hij gaf de informatie door aan een vriend die opgroeide in Gush Katif, in de hoop dat hij de familie zou kennen van wie het overgebleven bord toebehoort.


En zo bereikte het bord Amiel Yarhi, 27, die pas acht jaar oud was toen hij en zijn familie de nederzetting Netzarim verlieten. "Ik huilde van opwinding en was in shock. Het was bijna onwerkelijk", beschreef Yarhi de opwinding. "Ik had dit bord al bijna 19 jaar niet meer gezien en het kostte me een moment om het te verwerken. Het is een terugkeer naar een huis waar we heel veel van hielden."

Amiel Yarhi als kind met het bord. Foto: X via Ynet


Tegenwoordig vechten Amiel en zijn broer in Gaza, vlakbij de plaats waar ze zijn opgegroeid. Volgens hem: "We hebben Gush Katif verlaten, en nu ben ik hierheen gekomen om te vechten. Er is een gevoel van thuiskomen op de plek waar je bent opgegroeid. Ik had een fantasie of hoop om binnen te komen en misschien te identificeren dat er hier iets was ."


"Ik herinner me de dag van de uitzetting, we reciteerden klaagzangen en de hele familie nam afscheid vanuit het huis. De ervaring is diepgaand omdat ik niet de kans heb om hier terug te komen en mijn herinneringen opnieuw op te halen. Er zijn natuurlijk meer belangrijke missies dan deze, zoals het terugbrengen van de gijzelaars, maar er is hier iets emotioneel belangrijks. Dit bord heeft op ons gewacht in Gaza totdat we ernaar terugkeren.'401 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page