israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Spanning rond vlaggenparade Jeruzalem loopt op; Hamas dreigt met geweld


Ter illustratie. Screenshot YouTube De spanning rond de vlaggenparade die later op dinsdag in Jeruzalem zal worden gehouden, loopt op nu Hamas heeft gedreigd met nieuw geweld en de IDF in hoge staat van paraatheid is gebracht.


Eerder in mei was de vlaggenparade voor Hamas aanleiding om 7 raketten richting Jeruzalem af te vuren waarna een periode van 11 dagen van gevechten in en rond Gaza begon. De net afgetreden premier Netanyahu heeft bewust de datum van de vlaggenparade na inhulding van de nieuwe regering ponder leiding van Naftalie Bennett in de hoop dat chaos zou prevaleren.


De pas beëdigde minister van Openbare Veiligheid, Omer Bar-Lev, besloot maandagavond, na een ontmoeting met politiecommissaris Kobi Shabtai en vertegenwoordigers van verschillende Israëlische defensie-instanties, om de mars door te laten gaan.


Inplaats van door de Arabische wijken te marcheren zal er nu eerst op het plein voor de Nablus poort worden gedanst, waarna men langs de muren van de Oude Stad richting Jaffa poort loopt.


Door de Jaffa poort zal de stoet dan lopen door David Street die de christelijke en Armeense wijk scheidt en langs Chain Gate Street die de Moslim en Joodse wijken scheidt naar de Klaagmuur lopen.


Hoewel de route niet door de Moslimwijk gaat, lopen David Street en Chain Gate Street wel dwars door de zogenaamde Arabische markt Arabische kooplieden en handelaars. Aangezien Hamas zegt dat het zou reageren op de mars als deze doorgaat zoals gepland, en mogelijk raketten vanuit de Gazastrook zal gaan afvuren, heeft de IDF besloten het alarmniveau te verhogen en extra Iron Dome batterijen in te zetten, zowel rond Jeruzalem alsook de Gazastrook.


Ook zullen er in Jeruzalem minstens 2.000 politieagenten worden ingezet om de mars te beveiligen.


Het besluit van Barlev om de mars toe te staan ​​stuitte op enige tegenstand van binnenuit de nieuwe regering, waarbij minister van Milieubescherming Tamar Zandberg van Meretz zich verzette tegen de mars en zei dat deze had moeten worden geannuleerd.


Yamina MK Nir Orbach verwelkomde Barlev's beslissing om de mars door te laten gaan, en noemde het 'onderdeel van de religieus-zionistische ervaring' en 'een mars van vreugde'.


Een diplomatieke bron in Egypte, dat bemiddelde bij het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, vorige maand, zei dat, hoewel Hamas een "dag van woede" heeft uitgeroepen die samenviel met de mars in Jeruzalem, ze geen serieuze escalatie verwachten in geweld.182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws