top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Speciaal voor Poerim: het verhaal achter de kleuren van de vliegtuigen van de luchtmacht

Foto Amit Agronov / IAF


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IAF en is geschreven door Roni Ganor.


Elk vliegtuig heeft kenmerken van zichtbaarheid, afmetingen en structuur die uniek zijn voor het vliegtuig. Daarnaast variëren de kleuren ook van vliegtuig tot vliegtuig. Dit unieke karakter heeft een betekenis, die een behoorlijke hoeveelheid geschiedenis en operationele ervaring verbergt.


De helikopter "Owl" (UH-60 Black Hawk) heeft lichte en donkerbruine tinten, het vliegtuig "Thunder" (F-15I) heeft een patroon van bruine en groene secties, terwijl het vliegtuig "Falcon" (F-15) heeft een grijze kleur. Waarom zien de verschillende vliegtuigen er niet alleen qua vorm en capaciteit, maar ook qua kleur verschillend uit? Dit is niet alleen een esthetisch antwoord, maar een echte operationele reden, die het vliegtuig helpt tijdens een missie in de omgeving te integreren.


Camouflage in het veld

"Tot 1954 was er geen beleid vastgesteld volgens welke vliegtuigen bij de luchtmacht geschilderd moesten worden", zegt Raanan Weiss, grafisch ontwerper in de luchtvaart. Tot dan toe was het kleurenpatroon volgens hem slordig. "In de Onafhankelijkheidsoorlog, toen een vliegtuig tijdens gevechten opnieuw moest worden geschilderd, werd de taak snel voltooid door een man met alleen een verfblik en een penseel."

"Naast het voordeel dat de coating van het vliegtuig biedt bij de bescherming tegen natuurlijke schade, vervullen de verschillende kleurpatronen een echt operationeel doel", legt Ariel uit, de commandant van de werkplaats voor structuur- en composietmaterialen in Unit 11A 22 (de luchtonderhoudseenheid ), dat zich onder meer bezighoudt met het schilderen van vliegtuigen bij de luchtmacht. “We stemmen de kleur van het vliegtuig af op het type missie dat eraan wordt toegewezen en zullen daarom worden gekleurd in overeenstemming met het gebied waarin het moet opereren. De 'Owl'-helikopters zijn bijvoorbeeld in bruine tinten geschilderd en simuleren de omgeving van hun hoofdactiviteit: de woestijn."

Foto Amit Agronov / IAF


In het licht hiervan zal de kleur van een vliegtuig waarvan het speelveld in de loop der jaren is veranderd, dienovereenkomstig veranderen. “Toen de Fatan-helikopter (AH-64 Apache) bijvoorbeeld in Israël aankwam, was deze in een donkergroene kleur geschilderd, wat geschikt was voor nachtmissies”, vertelt Ra’anan Weiss. Hij is daardoor goed zichtbaar voor het oog. de kleur is veranderd in mosterd- en bruintinten die opgaan in het woestijnzand, terwijl de onderkant een grijze kleur heeft.' 'De veelheid aan kleuren komt ook voort uit een praktische behoefte', voegt Ariel toe. 'Als de vijand de helikopter van bovenaf bekijkt, zal hij opgaan in het woestijnlandschap en zal de grond opgaan in de kleuren van de lucht."


Een onzichtbare strijd

Net als de helikopterreeks worden de gevechtsvliegtuigen ook gekenmerkt door camouflagekleuren, die ze in hun omgeving integreren, waarbij het onderste deel grijs is geverfd en als alternatief de romp in een andere tint. "De kleur in het onderste gedeelte simuleert de lucht", zegt Ariël. "De tint combineert het blauw van de lucht en de wolken, zodat in de luchtvaart de combinatie het vliegtuig aan het oog zal helpen ontsnappen."

Foto Amit Agronov / IAF


Soms moeten camouflagekleuren opvallen.

"Geel wordt beschouwd als een kleur die symbool staat voor leren en training", voegt Raanan Weiss toe. Om deze reden werd het vliegtuig "Mosquito" in de vliegschool gebruikt in deze kleur in de periode dat het werd gebruikt. "Op dezelfde manier werd het Harvard-vliegtuig (T-6 Texan) ook gebruikt voor bombardementen in de Onafhankelijkheidsoorlog en aan het einde van de oorlog werd het ook geel geverfd en gebruikt als trainingsvliegtuig."

Foto Roy Kor / IAF


"Het vliegtuig waarmee de cadetten van de pilotencursus worden getest, moet kleuren hebben die in het oog springen", voegt hij eraan toe. In de jaren zestig werden de vliegtuigen 'Tzukit' (Fuga) gemarkeerd met opvallend oranje plakband, om uit te leggen dat dit vliegtuig wordt gebruikt voor trainingen op de vliegschool.

Met het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog werd de markering verwijderd en werden de gevechtsvliegtuigen toegevoegd. Aan het einde van de oorlog werd het hele vliegtuig in felle kleuren geschilderd, stopte de operationele activiteit en schakelde over naar volledige activiteit op de school totdat het de dienst van het korps verliet. "Vanuit dezelfde behoefte om op te vallen, wordt het 'leeuwerik'-vlak (T-6 Texan) dat tegenwoordig door de school wordt gebruikt, gekenmerkt door witte verf met rode strepen die over de lengte opvallen", legt Raanan Weiss uit.

Archieffoto IAF


Altijd in de lucht krijgen vliegtuigen die bezig zijn met het verzamelen van allerlei soorten intelligentie een unieke uitstraling. "UAV's (op afstand bemande vliegtuigen) zijn meestal grijs geverfd", benadrukt Ariel. ‘De kleur, zoals die op de straaljagers verschijnt, assimileert het vliegtuig dat een langzame vlucht in het luchtruim uitvoert.’ Volgens hem hebben de UAV’s ook het vermogen om gemakkelijk op te gaan in hun omgeving. ‘Dit staat in contrast met tot het geweldige geluid dat sommigen van hen produceren, dat geen enkele kleur kan verhullen.", grapt hij.

Foto Roy Kor / IAF


358 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page